Biznis i ekonomija

Rekordna potražnja za radom u Hrvatskoj | MojPosao

Slastičarnica; Foto: Gary Barnes/Pexels

U prvom kvartalu 2022. godine na MojPosao portalu objavljeno je preko 24.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od čak 33% u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine i rast od 32% u odnosu na prvi kvartal 2020. godine. U odnosu na pretpandemijsku, prema potražnji za radom rekordnu, 2019. godinu ove je godine objavljeno 11% oglasa više.

>>>Trendovi i stanje na hrvatskom i regionalnom tržištu rada | MojPosao

Zbog svega nabrojanog dolazimo do zaključka kako se tržište rada u potpunosti oporavilo od posljedica krize prouzrokovane dolaskom koronavirusa te kako potražnja za radnicima u Hrvatskoj nikad nije bila veća!

U Ljudskim resursima i Turizmu traži se radnik više

U odnosu na prošlu godinu, najveći rast potražnje za radnom snagom zabilježen je u sektorima: Ljudski resursi, gdje je objavljeno čak 137% više oglasa za posao nego u istom periodu prošle godine, zatim u Turizmu i ugostiteljstvu (+135%) te Skladištenju i logistici (+112%). Podsjetimo, prošle je godine djelomični lockdown trajao negdje do ožujka i tvrtke koje zapošljavaju sezonske radnike jako su kasnile sa pronalaskom i zapošljavanjem radnika za turističku sezonu.

>>>Najtraženiji sezonski radnici u RH: sobar/sobarica, prodavač, konobar, recepcionar i kuhar

U odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, ove smo godine zabilježili najveći rast u kategorijama: Ljudski resursi (+63%), Strojarstvo i brodogradnja (+55%), Skladištenje i logistika (+53%) te Farmaceutika i biotehnologija (+53%).

Konobari su i dalje najtraženiji radnici u Hrvatskoj. Na drugom mjestu je trgovac (Prodavač), iza kojeg slijede Kuhari, Skladištari, Vozači te Programeri.

OVI* za ožujak 2022. godine

Prema OVI indeksu iz ožujka 2022. godine potražnja za radom je 33% veća u odnosu na ožujak 2021. godine te 65 i 27% veća no u ožujku 2020. i 2019. godine.

>>>Lani 42% više oglasa nego u 2020., 8% više u poredbi s pretpandemijskom 2019. | MojPosao

Najtraženija zanimanja u ožujku ove godine bila su prodavač, kuhar, konobar, skladištar i vozač. 44% oglasa za posao nudilo je ugovor na neodređeno, dok je 43% oglasa nudilo ugovor na određeno. Oko 1,8% oglasa za posao spominjalo je mogućnost rada od kuće, dok je 3,2% oglasa bilo usmjereno na umirovljenike.

*Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Pratite nas na Google vijestima

Oglašavanje

Grabancijaš/MojPosao