Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rekordne proizvođačke cijene u Njemačkoj | ožujak 2022.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Njemačkoj u ožujku su porasle za 30.9%, najviše na godišnjoj razinu u povijesti praćenja podataka, otkriva u srijedu objavljeno izvješće Saveznog statističkog ureda, Destatisa.

Ožujak je šesti uzastopni mjesec njihova rasta i prvi mjesec u kojem se reflektiraju učinci ruske invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače.

>>>Rizik od recesije u Njemačkoj ‘značajan’, scenarij stagflacije u Uniji otvoren

“Ovi bi rezultati već trebali sadržavati prve posljedice koje proizlaze iz napada Rusije na Ukrajinu,” navodi se u izvješću.

Skok cijena na izlasku iz tvornica, prihvaćen kao glavni indikator za kretanje potrošačkih cijena, najveći je na godišnjoj razini od početka prikupljanja podataka u 1949. godini, rekli su iz ureda.

Inflacija je značajno ubrzala i s mjeseca na mjesec, za 4.9%. Cijene su u veljači bile veće za 25.9% u poredbi s istim mjesecom lani.

>>>MMF isporučio jednu od najtmurnijih gospodarskih prognoza ikad

Među najsnažnijim pokretačima inflacijskih trendova su cijene energije koje su u ožujku porasle za 83.8% na godišnjoj razini predvođene mahnitanjem cijena plina koje su skočile za 144.8%.

Ako se energija isključi iz izračuna, cijene su u poredbi s ožujkom 2021. godine bile veće za 14.0% ili za 2.3% u odnosu na veljaču.

>>>U veljači rekordni rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj | Destatis

Rat u Ukrajini utječe na cijenu raznih roba, uključujući poljoprivredne proizvode poput pšenice ili umjetnog gnojiva. Primjerice, Destatis u izvješću bilježi da su cijene gnojiva i dušičnih spojeva u ožujku porasle za 87,2% na godišnjoj razini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima