Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rekordni broj nacija koketira s bankrotom

Tradicionalni signali dužničkih kriza, uključujući urušavanje vrijednosti nacionalnih valuta, rastuću cijenu zaduživanja i izgaranje deviznih rezervi sugeriraju da je rekordni broj gospodarstava u nastajanju suočen s insolventnošću.

>>>Bankrot Šri Lanke

Libanon, Surinam, Šri Lanka i, tehnički iako ne i realno Rusija, već su bankrotirali i propustili barem jedan obrok otplate duga, no analiza Reutersa otkriva da u zonu opasnosti ulazi rastući broj nacija čije zajedničke obveze sežu do 400 milijardi dolara.

>>>MMF isporučio jednu od najtmurnijih gospodarskih prognoza ikad

Uobičajeno, najveći je “delikvent” Argentina kojoj na naplatu u relativno kratkom roku stiže više od 150 milijardi dolara, za petama su joj Ekvador opterećen s 40 milijardi i Egipat s 45 milijardi dolara duga.

Mnogi veterani kriza još se ufaju da mogu izbjeći najcrnje scenarije, osobito ako se globalna tržišta umire a Međunarodni monetarni fond (MMF) priskoči u pomoć.

Slijedi pregled najugroženijih gospodarstava i njihovih izgleda.

Argentina

Neprikosnoveni svjetski rekorder u bankrotu mogao bi nastaviti svoj porazni niz u trenutku kada nacionalna valuta na crnom tržištu teško nalazi prođu i uz 50-postotne popuste. Rezerve kopne a vrijednost obveznica za potencijalne iskupitelje iznosi tek 20% originalne.

>>>Serijski bankroter Argentina blizu dogovora o restrukturiranju 65 milijardi dolara duga

Vlada nema velikih obroka za namirenje prije 2024. godine, no računi će nakon toga pristizati u žustrijem ritmu što izaziva zabrinutost da bi moćna potpredsjednica Cristina Fernandez de Kirchner mogla ponoviti povijesni uzorak.

Gospodarstvo bi slom moglo iskusiti i prije, nakon što je s rastućom krizom suočen ministar financija odstupio s dužnosti.

Ukrajina

Ruska invazija na Ukrajinu gotovo garantira restrukturiranje kijevskog duga teškog više od 20 milijardi dolara, upozorili su investitori, uključujući financijske teškaše poput Morgan Stanleya i Amundija.

>>>Društvena previranja i nemiri ‘neizbježni’ širom svijeta | izvješće

Prvi “trenutak istine” stiže u rujnu s otplatom obveznica vrijednih 1.2 milijarde dolara. Kijevu na ruku ide raskošna donatorska i financijska pomoć zapadnjačkih saveznika koja bi mogla otkloniti neposrednu insolventnost no investitori drže da će neka vrsta bankrota u konačnici biti neminovna.

Jedan od izglednijih scenarija već se odigrao ovog tjedna nakon što je državni energetski div Naftogaz zatražio dvogodišnji poček na plaćanje dugova.

Tunis

Afrika ima grupu zemalja u većoj ili manjoj mjeri ovisnih o MMF-u od kojih je Tunis u najvećem neposrednom riziku. Nacija je suočena s gotovo desetpostotnim proračunskim deficitom i unutarnjim previranjima čiji bi ishod mogao biti odustajanje ili nepoštivanje programa i uvjetovanja MMF-a.

>>>Nakon ‘kuge’, osvajanja i rata, stiže glad, nemiri

Raspon tuniških obveznica, odnosno premije koju ulagači zahtijevaju za kupnju duga, porastao je za više od 2,800 baznih bodova. Morgan Stanley drži da je Tunis, zajedno s Ukrajinom i El Salvadorom najizgledniji skorašnji delikvent.

“Dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom postaje imperativ,” rekao je šef tuniške središnje banke Marouan Abassi.

Gana

Proračunska jama Gane produbila se do gotovo 85% bruto domaćeg proizvoda. Nacionalna valuta, cedi, ove je godine izgubila skoro četvrt vrijednosti. Vlada samo za kamate na dug troši više od polovice poreznih prihoda dok se inflacija propela blizu 30%.

Egipat

Udjel javnog duga u BDP-u Egipta ove je godine 95% zbog čega su vlasti suočene s egzodusom međunarodnog novca. Zemlju je prema procjenama JPMorgana napustilo 11 milijardi dolara.

Zakladnička tvrtka Fim Partners bilježi da Egipat u sljedećih pet godina morat otplatiti 100 milijardi duga u čvrstim valutama, uključujući značajni 3.3 milijarde dolara vrijedan obrok u 2024. godini.

Kairo je funtu devalvirao za 15% i u ožujku zatražio pomoć MMF-a ali su kamate na obveznice još uvijek iznad 1,200 baznih poena (12%) uz procjenu da su šanse za propuštanje plaćanja preuzetih obveza na 55%.

Francesc Balcells, voditelj informiranja o duga gospodarstva u nastajanju pri FIM Partners, ukazuje da ugrubo polovica od 100 milijardi duga na naplatu stiže do 2027. godine i da je uglavnom riječ o obvezama prema MMF i zaljevskim zemljama koji bi mogli imati prostora ili volje za milosrdni poček.

“U normalnim uvjetima Egipat bi trebao imati mogućnost plaćanja,” rekao je Balcells.

Kenija

Kenija na plaćanje kamata troši ugrubo 30% poreznih prihoda. Njezine obveznice trenutačno su bezvrijedne i odsječene od pristupa tržištu kapitala.

Nacija će prvi test solventnosti iskusiti u 2024. kada na naplatu stiže obveznica od dvije milijarde dolara.

>>>29% procijepljena Kenija zaključila pandemiju | covid endgame

“Ove su zemlje najranjivije zbog iznosa duga koji dolazi na naplatu u poredbi s rezervama, i fiskalnih izazova u smislu stabilizacije dužničkih tereta,” rekao je u situaciji u Keniji, Egiptu i Tunisu analitičar Moody’sa David Rogovic.

Etiopija

Etiopija se želi inaugurirati u jednu od prvih zemalja kojoj će dio duga biti oprošten unutar zajedničkog okvira zemalja članica G20 iako napredak u pregovorima otežava civilni rat.

Nacija ima samo jednu međunarodnu obveznicu vrijednu milijardu dolara čije uvjete uspijeva namirivati.

El Salvador

El Salvador se okladio na kriptovalute i uveo bitcoin kao sredstvo plaćanja te uzgred zalupio vrata pregovorima s MMF-om. Vrijednost bitcoina u međuvremenu se više nego prepolovila a ufanje da će nacija platiti 800 milijunu dolara vrijednu obveznicu koja na dospijeće stiže za šest mjeseci toliko poljuljalo da se vrijednosnice preprodaju uz 30% popusta. Rabat na dugoročne vrijednosnice seže do 70%.

Pakistan

Pakistan je ovog tjedna u odsudnom trenutku postigao spasonosni sporazum s MMF-om.

Devizne su rezerve okopnile na 9.8 milijardi dolara što je jedvice dovoljno za pet tjedana uvoza uslijed rat u Ukrajini papreno skupih energenta. Pakistanska rupija je oslabila do rekordnih nizina i nova vlada mora žurno stegnuti remen jer na otplatu kamata troši oko 40% poreznih prihoda.

Bjelorusija

Zapadnjačke sankcije prošlog su mjeseca rezultirale prividnim bankrotom Rusije s kakvim je sada suočena i Bjelorusija. Analitičari i nepristrani promatrači dvoje može li se propuštanje plaćanja klasificirati kao insolventnost budući da dvije bliske nacije imaju sredstva ali ih ne mogu koristiti zbog vanjskopolitičkih faktora.

Ekvador

Ekvador je bankrotirao prije samo dvije godine ali se brzo vratio kriznom i izvanrednom stanju uslijed gnjevnih i nasilnih građanskih pobuna i pokušaja svrgavanja predsjednika Guillerma Lassoa.

>>>‘Viša sila’ zaustavila aktivnosti najveće naftne kompanije u Ekvadoru

Zemlja ima puno duga koji se nastavlja gomilati zahvaljujući očajničkim subvencijama hrane i goriva.

Nigerija

Raspon prinosa na nigerijske obveznice taman je probio granicu od 1,000 baznih bodova, ali je podmirenje papira od 500 milijuna dolara koji na naplatu stiže kroz godinu dana gotovo izvjesno zbog postojanog poboljšanja javnih financija. Situacija bi bila bolja kad se 30% poreznih prihoda ne bi trošilo na dužničke, reklo bi se lihvarske kamate.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima