Biznis i ekonomija

Rekordni višak na tekućem računu Rusije | propaganda

Ursula von der Leyen; Foto: Dati Bendo/EC

U iznenađenju za uživatelje i žrtve propagande Europske komisije i njezine predsjednice Ursule von der Leyen, Rusija je u 2022. godini zabilježila rekordni vanjskotrgovinski višak od 227.4 milijarde dolara.

>>>Velika laž o učinkovitosti cjepiva u priječenju zaraze trese web | #PfizerGate

Sjajna bilanca rezultat je zapadnjačkih i europskih sankcija koje su, umjesto da okrnje ruske državne prihode, rezultirale epohalnim divljanjem cijena energenata, rekordnim prihodima i dividendom ruskog državnog titana Gazproma.

>>>Rastuće zaziranje od novih sankcija Rusiji | analiza

Ruski je trgovinski višak – razlika između priljeva novca kroz trgovinu, investicije i transfere, i njegova odljeva – lani bio 86% veći nego u 2021. godini.

Na kolaps uvoza ponajviše je utjecao dobrovoljni ili prisilni egzodus zapadnjačkih kompanija u kontekstu odgovora na invaziju Ukrajine.

Okretanje Aziji

Unatoč očekivanjima i prognozama Europske komisije i Bijele kuće, Rusija se pokazala gipkom u pronalaženju novih tržišta, njezino se preusmjeravanje prema Kini, Indiji i drugim azijskim zemljama pokazuje uspješnim.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Primjerice, trgovina između Rusije i Kine lani je također zabilježila rekordnu vrijednost od 190 milijardi dolara.

Ruska središnja banka u pratnji izvješća navodi da su glavni generator viška kroz 2022. godinu bile cijene energenata. Uvoz je nakon inicijalnog kolapsa također pokazao blagi oporavak u drugoj polovici minule godine.

>>>Zapad steže, Rusija opušta | monetarna politika

Zapad predvođen SAD-om u međuvremenu nastavlja sa snaženjem pritiska, pa će s veljačom ove godine na snagu stupiti zabrana uvoza ruskog dizela, sirovina i derivata koji su do sad bili izuzeti od sankcija.

>>>Sankcije pomogle Gazpromu da godišnji cilj u prihodima od LNG-a postigne u pet mjeseci

Hoće li nova runda kažnjavanja biti uspješnija od prijašnjih ostaje neizvjesno, iako je izvjesno da će rast cijena motornih goriva produbiti nezadovoljstvo inflacijom osiromašenih građana Europske unije čija potpora posredničkom ratu u Ukrajini u posljednjim mjesecima kopni ubrzanim tempom i paralelno s rastućom krizom životnih troškova.

Rusija očekuje da će output nafte i derivata u tekućoj godini biti osjetno manji nego lani i pasti s 272 milijuna na 230 milijuna tona.

Propaganda

Kako bilo, von der Leyen je posljednju laž o učinkovitosti sankcija Rusiji ponovila jučer tijekom posjeta Kijevu gdje je zavjetovala 10. rundu (samo)kažnjavanja i citirala nepostojeće podatke o slabljenju ruskog gospodarstva koje će prema posljednjim procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) 2023. godinu zaključiti u plusu.

>>>The Economist bilježi ‘iznenađujuću otpornost’ ruskog gospodarstva

Štoviše, MMF je 2. veljače, na isti dan kad je von der Leyen bez pojašnjenja deklarirala postojanu uspješnost sankcija, prognozu za Rusiju popravio najviše od svih promatranih zemalja.

Fond je očekivani pad ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2023. godini za -2.3% revidirao u rast za 0.3%.

>>>Uočite razmjere propagande, moralnog i strateškog propadanja Komisije na uzorku ruskog BDP-a

Pojedini analitičari drže da se učinak zapadnjačkih sankcija čije je postupno i postojano snaženje započelo neposredno nakon početka rata 24. veljače 2022. godine tek treba materijalizirati, što vrijedi i za povratnu paljbu.

>>>Ruski rubalj najvrjednija je valuta svijeta

Drugi drže da se Rusiji ove godine nasmiješilo iznenadno i neočekivano ponovno otvaranje Kine koja je na prijelazu godine zaključila svoju distopijsku borbu protiv koronavirusa i sada ponovno pokreće zamrlu i uspavanu ekonomiju koja je više nego spremna zamijeniti, ili čak zasjeniti potražnju koje se odrekla Europa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters/Euronews

Comments (3)

  1. […] zapadnjačke sankcije u 2022. godini nisu oslabile, već generalno i izrazito upečatljivo osnažile ruski državni erar, energetski je sektor poljuljan postojanim stezanjem omče oko naftne […]

  2. […] Rusija je 2022. zaključila s rekordnim viškom na tekućem računu, no rastući broj analitičara drži da će 2023. biti teža i izazovnija, uz prve nagovještaje da sve šire zapadnjačke sankcije ljuljaju gospodarstvo. […]

  3. […] rezultirale povratnom paljbom i teškim samoranjavanjem, pa je Rusija lani  zabilježila rekordni proračunski višak uvjetovan divljanjem cijena energenata, nafte i […]

Comments are closed.