PolitikaPreporučeno

Rekordnih 20 posto Rusa želi otići iz Rusije

Jedan od pet građana Rusije ovih dana razmišlja o napuštanje domovine, otkriva u četvrtak objavljena anketa Gallupa.

“Iako svi Rusi iz ispitivanja neće otići, pojačana želja za odlaskom u posljednjim godinama treba brinuti Moskvu. Veće migracijske brojke bi mogle ubrzati pad populacije, s potencijalnim gubitkom od 8 posto do 2050.,” pišu autori studije prema kojoj se od 2014. do danas utrostručio postotak radno sposobnih Rusa spremnih na odlazak iz zemlje.

On je s 14 skočio na 44 posto u starosnoj skupini od 15 do 29 godina, sa 7 na 22 posto u dobnoj skupini od 30 do 45 godina i s 3 na 9 posto u dobnoj grupi od 46 do 60 godina života.

>>>Putin i svita iskrivljuju Globalni položajni sustav

Gallup navodi da je podatak o 44 posto mladih Rusa željnih migracije “bez presedana”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je još u svibnju 2006. u parlamentu rekao da dramatični demografski trendovi predstavljaju “najakutniji problem suvremene Rusije”.

>>>Do svidanja VPN-u u Rusiji

Nacija je prošle godine zabilježila prvi pad populacije u desetljeću, prema podacima statističke agencije Rosstat broj Rusa se od siječnja do listopada 2018. smanjio za 78,700, na 146,8 milijuna.

Putin je tijekom prošlogodišnje predsjedničke kampanje obećao 8,6 milijardi dolara kroz tri godine za politiku zadržavanja mladih i demografsku obnovu.