PolitikaPreporučeno

Rekordno nezadovoljstvo vladajućom koalicijom Njemačke | anketa

Nezadovoljstvo njemačkih građana vladajućom koalicijom još je jednom pronašlo nove rekordne visine, pokazala je u četvrtak objavljena anketa javne televizije ZDF.

Istraživanje provedeno na uzorku od 1.334 ispitanika provedeno od 10. do 12. lipnja, odnosno neposredno po završetku izbora za Europski parlament, pokazuje da je vladom nezadovoljno 71% ispitanika, u poredbi sa 66% u svibnju.

Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Republike Njemačke iz Zelenih redova; Foto: European Council

Više od polovice (51%) ispitanih podržalo je ideju prijevremenih izbora, dok je 66% izrazilo uvjerenje da će koalicija zaključiti redovni mandat do nacionalnih izbora u 2025. godini.

Izbori za Europski parlament, prihvaćeni kao rani indikator ishoda nacionalnih izbora, pokazali su se poraznima za Socijaldemokrate kancelara Olafa Scholza, liberalne Slobodne demokrate (FDP) i teško potučene Zelene.

Koalicija je suočena s nizom izazova, uključujući krizu životnih troškova, energetsku krizu i krizu povjerenja.

Rastuće nezadovoljstvo izaziva i posredovanje u Ukrajini koje se materijaliziralo u izbornom uspjehu stranke Savez Sahra Wagenknecht koja zagovara prekid naoružavanja Kijeva i koja je nakon samo pet mjeseci postojanja osvojila šest zastupničkim mjesta u EP-u.

Grabancijaš/Reuters


Povezane vijesti