PolitikaPreporučeno

Repozicioniranje snaga, nastavak ruskog pritiska širom bojišnica | rat u Ukrajini

Ruski tenkovi na putu za Mariupolj; Foto: The Sun/YouTube

Ukrajinski dužnosnici u srijedu izvještavaju o granatiranju okolice Kijeva i sjeverne oblasti Černihiv unatoč zavjetu Moskve da će popustiti pritisak na glavni grad i širu okolicu.

Ruske snage također udaraju gotovo sve gradove duž fronte koja dijeli područja pod kontrolom Ukrajine od separatističkih oblasti čiju je neovisnost neposredno prije rata priznao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Nastavljena je teška i mučna bitka za južni lučki grad Mariupolj.

Formiranje, stezanje obruča na istoku

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kaže da Rusija snage sa sjevera Ukrajine premješta prema istoku u nastojanju da stegne obruč oko branitelja.

Njegova je procjena da će Rusija dio vojske ostaviti u blizini Kijeva kako bi spriječila slanje pojačanja na istočnu frontu.

>>>Rusija još uvijek predstavlja značajnu prijetnju za Kijev | britanski obavještajci

“Iako Rusi povlače pojedine postrojbe iz (okolice) Kijeva, oni će tamo ostaviti određene snage kako bi zadržali naše trupe,” rekao je Arestovič tijekom televizijskog nastupa.

Mirna noć u Kijevu

Zamjenik kijevskog gradonačelnika Mikola Povoržnik na državnoj je televiziji rekao da je glavni grad kroz noć bio pošteđen napada.

“Noć je prošla relativno mirno, uz zvukove sirene i pucnjave u bitkama oko grada, ali nije bilo granatiranja samo grada,” rekao je.

Guverner oblasti Černihiv, Vječeslav Čaus, kaže kako nema naznaka o posustajanju ruskih napada.

“Vjerujemo li (u obećanje o smanjenju vojnih aktivnosti)? Naravno da ne,” napisao je guverner na platformi za razmjenu poruka Telegram. “‘Smanjena aktivnost’ u regiji Černihiva pokazana je kroz udare neprijatelje (na grad) Nižin, uključujući zračne udare, i kroz cijelonoćno gađanje (grada) Černihiva.”

>>>Rusi udarile ciljeve nadomak granice EU-a, disonanca u izvještajima, obavještajnim procjenama

Serhij Hamalij, guverner olbasti Podilja na zapadu Ukrajine, kaže da su ruske snage kroz noć izvele tri udara na industrijska postrojenja u gradu Hmeljnicki.

Videozapisi sugeriraju i aktivnu bojišnicu u okolici veličinom drugog ukrajinskog grada Harkiva.

Arestovič je rekao da su ulične borbe u Mariupolju teške, polovicu grada kontroliraju Rusi.

>>>Rusija razara Mariupolj: ‘puno je smrti, puno je suza, puno je groznih ratnih zločina’ | VIDEO

Vitalij Kim, guverner Mikolajivske oblasti na jugu Ukrajine također javlja o nastavku sukobu u krugu okupiranog crnomorskog grada Hersona i široj okolici.

“Mi se ne opuštamo, mi radimo na snaženju naših obrambenih sposobnosti,” rekao je Kim prema citatu Reutersa.

Pratite nas na Google vijestima