Politika

Ressler: moj znanstveni interes je problem trgovanja ljudima i migracije

Nositelj liste HDZ-a za izbore za Europski parlament Karlo Ressler izjavio je u petak u Karlovcu da su HDZ-ovi kandidati za EU izbore u kampanji prošli devet tisuća kilometara u 90 gradova i općina, uspostavili su dijalog s hrvatskim biračima, predstavili sebe i HDZ-ov program “Hrvatska za generacije”, i čuli potrebe, zabrinutosti i mogućnosti, sve ono što bi se trebalo poboljšati u vremenu pred nama.

Ressler i kandidati HDZ-a na europarlamentarnim izborima održali su u karlovačkoj Gradskoj knjižnici tematsku tribinu o EU projektima  “Mladi u EU – prilika za aktivno sudjelovanje u EU”.  Večerašnja tribina održana je uoči sutrašnjeg središnjeg predizbornog skupa HDZ-a u Zagrebu,  na kojem će  sudjelovati njemačka kancelarka Angela Merkel i kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber te dati potporu listi HDZ-a i programu „Hrvatska za generacije“.

>>>Plenković: Merkel i Weber su ovdje jer ‘znaju snagu HDZ-a’

Ressler je u izjavi novinarima kao važnu temu razgovora s hrvatskim biračima tijekom kampanje naglasio značaj povezanosti lokalne, županijske, državne i europske razine, iz koje, rekao je, posebno proizlazi snaga HDZ-a.

Vezano za svoj budući angažmana Ressler je rekao da bi želio raditi na pitanjima za mlade i na pitanjima sigurnosti, dodavši kako je njegov znanstveni interes problem trgovanja ljudima i migracije.

Dodao je kako će se ta snaga i odlučnost HDZ-a u radu na svim razinama zasigurno vidjeti na sutrašnjem velikom skupu u zagrebačkoj Ciboni, na kojem će biti i njemačka kancelarka Merkel i, kako je rekao, dokazani prijatelj Hrvatske Manfred Weber, kandidat za predsjednika Europske komisije, demokršćanske Europske pučke stranke kojoj pripada i HDZ.

Tri prioriteta

Ressler i kandidatkinja Nikolina Brnjac održali su u dvorani karlovačke Gradske knjižnice tematsku raspravu “Mladi u EU – prilika za aktivno sudjelovanje u EU”, a nositelj liste Ressler koji je i potpredsjednik Mladeži EPP-a rekao je kako svjestan da je dobar dio izazova s kojima se susreću mladi u Hrvatskoj, dosta sličan izazovima s kojima se susreću mladi u drugim zemljama EU, posebno u novim zemljama članicama.

„Pitanja su to obrazovanja, postizanja mogućnosti kvalitetnog obrazovanja u svim dijelovima Hrvatske, pitanje zapošljavanja, s tim da je nezaposlenost prepolovljena od ulaska Hrvatske u EU, pri čemu je u posljednje tri godine otvoreno preko 96.000 novih radnih mjesta. Slijedi nam borba za veće plaće, za sigurnije i kvalitetnije te primjereno plaćeno radno mjesto“, dodao je.

>>>Hrvatska je europski prvak u prekarnoj zaposlenosti: DZS

Osim ta dva pitanja treći prioritet za mlade bit će podrška mladima u vidu suradnje lokalne i državne vlasti u uvjetima za zasnivanje obitelji, naglasio je Ressler.

„Tu su važna rješenja za stambeno zbrinjavanje, da se nastavi sa subvencioniranjem subvencioniranja stambenih kredita, a kao mladom roditelju to je pitanje i meni osobno važno, kao i druga pitanja u uspostavljanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života. Svime time želimo pokazati koji su sve razlozi da mladi izađu iduće nedjelje, 26. svibnja, na izbore i da je upravo HDZ-ova lista ta koja pruža najbolje mogućnosti“, naglasio je nositelj HDZ-ove liste.

Procijenio je da „program HDZ-ove liste jedini pruža konkretan i pravi program za mlade“.

Problem trgovanja ljudima i migracije

Vezano za svoj budući angažmana rekao je da bi želio raditi na pitanjima za mlade i na pitanjima sigurnosti, dodavši kako je njegov znanstveni interes problem trgovanja ljudima i migracije.

‘Treći skup tema su ona pitanja na kojima sam radio proteklih šest godina, najprije kao suradnik Andreja Plenkovića kada je bio u EU parlamentu, a kasnije kao savjetnik predsjednika Vlade na svim konkretnim europskim dosjeima’, dodao je.

>>>Ressler: hrvatske nacionalne interese mogu artikulirati samo stručni i sposobni ljudi

„Pitanja su to kroz koja se u pojedinim područjima pokušavaju izložiti i artikulirati jasna hrvatska stajališta i specifičnosti Hrvatske, kroz koja Hrvatsku treba učiniti snažnijom i što bolje pozicioniranom unutar snažne Europske unije. Jer Hrvatska, kao relativno mala država članica, ne može si dopustiti luksuz da 11 ili 12 naših zastupnika bude pretjerano specijalizirano, za razliku od većih država članica  koji imaju veći broj zastupnika, pa oni to mogu“, zaključio je Ressler.