PolitikaPreporučeno

Ressler naveo značajke i uvjete Akta o jačanju europske obrambene industrije

Jačanje europske obrambene industrije kolektivnom nabavom oružja i streljiva povijesni je iskorak za Europsku uniju, rekao je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler iz redova pučana.

Ressler je predstavio Akt o jačanju europske obrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA), kojim će se oružje, streljivo i oprema nabavljati kolektivno, a zemljama članicama pružiti priliku za uštede.

>>>Europski fond za obranu i inovacije osnažen na 1.2 milijarde eura | Komisija

“Radi se o temi koja godinama nije bila u središtu europske politike. Danas se to dramatično mijenja. Za pojedine države ovo pruža priliku za uštede u zajedničkoj nabavi i poticanje učinkovitosti javne potrošnje”, kazao je Ressler, izvjestitelj Odbora za proračune EP-a za taj dokument.

500 milijuna eura

EDIRPA predviđa 500 milijuna eura “svježeg novca” kako bi se potaknulo rješavanje najhitnijih i najkritičnijih potreba za obrambenim proizvodima.

Očekuje se da bi se o dokumentu trebalo glasati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u svibnju.

>>>Nizozemska je sjedište novog, milijardu eura vrijednog NATO fonda za startupe

“Cilj je smanjiti probleme u administrativnom smislu, povećati konkurentnost europske obrambene industrije, koja nažalost proteklih godina zaostaje u nekim područjima, ali u nekim drugima budi nadu i pokazuje različite niše koje su globalno konkurentne i globalno uspješne”, pojasnio je Ressler.

Prema podacima Europske obrambene agencije za 2020., države članice EU-a uložile su 4,1 milijardu eura u zajedničku nabavu obrambene opreme (11 posto njihove ukupne potrošnje), što je pad od 13 posto u usporedbi s 2019. godine.

Tri ključna uvjeta

Rascjepkanost potražnje na obrambenom tržištu dovodi do niza problema i neučinkovitosti, a povećava troškove održavanja brojnih različitih sustava.

Jedan od tri ključna uvjeta koji bi trebali osigurati da se može financirati javna potrošnja jest da se “radi o zajedničkoj nabavi barem triju država članica”, kazao je Ressler.

“Drugo, da nabava ide preko poduzeća i da su ovdje uključeni europska obrambena industrija koja ima sjedište u EU-u, ali isto tako da se kontrola tih kompanija nalazi unutar EU-a. Treće, da postoji načelo koordiniranosti između ovih sredstava koja će se upotrebljavati i na razini NATO-a, ali i na razini EU-a”, dodao je.

>>>EK traži naoružavanje Ukrajine kroz europski proračun – procvat vojne industrije

Ideja nije da se stane na ovih 500 milijuna eura, nego da se nastavi dalje i da se “pripremi teren za nove fondove”, od kojih je jedan već najavljen, kazao je Ressler.

>>>Ressler komentirao europsku tehnološku (ne)konkurentnost, Akt o čipovima

“Europski program za ulaganje u obranu koji se trenutno priprema u Europskoj komisiji trebao bi uz EDIRPA-u biti još jedan zamašnjak za financiranje europske industrije, ali i poticanje još više država članica da se odluče na smanjivanje rascjepkanosti, nepotrebnih administrativnih troškova i dupliranje obrambenih kapaciteta”, pojasnio je.

Pratite nas na Google vijestima