Politika

Revizorka i ekonomistica Iliana Ivanova dobila blagoslov EP-a

Europski parlament u utorak je odobrio imenovanje Bugarke Iliane Ivanove povjerenicom Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu za imenovanje Ivanove  glasala su 522 zastupnika, 27 je bilo protiv, a 51 suzdržan, objavio je Europski parlament.

Odbor za industriju, istraživanje i energetiku te Odbor za kulturu i obrazovanje početkom rujna održali su trosatno saslušanje s Ilianom Ivanovom kako bi procijenili njezinu prikladnost da zamijeni Mariyu Gabriel, koja je 15. svibnja dala ostavku na mjesto povjerenice EU i postala potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Bugarske.

Iliana Ivanova; Foto: Christophe Licoppe/EC

Nakon saslušanja, oba su odbora Ivanovoj dala pozitivnu ocjenu, što je naknadno potvrdila Parlamentarna konferencija predsjednika odbora, Konferencija predsjednika, odnosno predsjednica EP-a Metsola i čelnici političkih skupina, a u utorak su to učinili i eurozastupnici.

Ivanova, rođena 14. rujna 1975. godine, slovi kao vrsna ekonomistica i iza sebe ima desetogodišnji mandat članice Europskog revizorskog suda.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Hina

Comment here