Biznis i ekonomijaPreporučeno

Revolver s kojim je Pat Garrett ubio Billyja the Kida prodan za rekordnih 6 milijuna dolara

Foto: Bonhams

Revolver s kojim je ubijen odmetnik Billy the Kid u petak je na dražbi u Los Angelesu prodan za više od šest milijuna dolara, postignuta cijena dvostruko je veća od najoptimističnijih očekivanja.

Aukcionari Bonhamsa kažu da je Coltov revolver s kojim je šerif Pat Garrett 1881. okončao život Kida kupila osoba koja se nadmetala telefonom i željela ostati anonimna.

Kupac je za revolver opisan kao “najznamenitije blago ranozapadne povijesti” u Sjedinjenim Državama odvojio 6.03 milijuna dolara, postavivši cjenovni svjetski rekord za bilo koje oružje. Bonhams je očekivao nadmetanje u rasponu od 2 i tri milijuna dolara.

>>>Opravica ‘good girl gone bad’ Sandy iz Briljantina prodana za 405,700 dolara

Billy the Kid je bio traženi odmetnik u Arizoni i Novom Mexicu gdje je usmrtio osam muškaraca. Garrett ga je pronašao i 14. srpnja 1881. godine ustrijelio na ranču Fort Sumner u Novom Mexicu. Kid je imao 21 godinu.

>>>SAD prodao unikatni album Wu-Tang Clana u vlasništvu ‘najomraženijeg Amerikanca’ Shkrelija

Revolver je do petka bio dragocjenost u velikoj zbirci vatrenog oružja s “Divljeg zapada” koju je kroz pola stoljeća nagomilao teksaški par Jim i Theresa Earle. Jim je preminuo u 2019. godini i njegova obitelj sada prodaje kolekciju.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters