PolitikaPreporučeno

‘Režim je pao’: prosrpska koalicija proglasila pobjedu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori

Centar za monitoring (CeMI) u nedjelju je na temelju 95% prebrojanih glasova javio da je prozapadna Demokratska partija socijalista Crne Gore (DPS) predsjednika Mile Đukanovića na parlamentarnim izborima osvojila 30 mandata, koalicija uglavnom srpskih nacionalnih stranka  “Za budućnost Crne Gore” 27 mandata, a koalicija “Mir je naša nacija” deset mandata.

Platforma “Crno na bijelo” osvojila je četiri mandata, “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno” tri mandata, Bošnjačka stranka  “Ispravno – Rafet Husović” tri mandata, SDP- Jaka Crna Gora! dva mandata, ALBANSKA LISTA jedan mandat i Albanska koalicija jedan mandat.

Predstavnici Hrvata s izborne liste Hrvatska građanska inicijativa (HGI) – “Svim srcem za Crnu Goru” i Hrvatska reformska stranka Crne Gore (HRS) iz izbora izlaze bez mandata.

CeMI navodi da prema preliminarnim podacima prosrpska oporba osvaja najmanje 41 mandat u parlamentu s ukupno 81 mjesta.

Krivokapić proglasio pobjedu

“Dragi građani iskazujemo vam blagodarnost za istrajnost i dostojanstvo, bez obzira na sve što smo prošli tokom ovog ciklusa. Režim je pao. Molim vas da ostanete kod svojih kuća i da sa prijateljima i porodicom proslavite pobjedu koja je izvjesna,” rekao je po objavi izlaznih anketa lider “Za budućnost Crne Gore”, sveučilišni profesor Zdravko Krivokapić. “Mi nudimo ruku pomirenja i svim nacionalnim strankama nudimo da se pridruže pobjedniku, ne zbog toga što nam treba bilo tko, već zato što drugačije ne možemo graditi Crnu Goru,” dodao je.

Prosrpska koalicija je ususret izborima dobila podršku u Crnoj Gori moćne Srpske pravoslavne crkve koja svakodnevno prosvjeduje protiv zakona usvojenog u prosincu prošle godine koji državi omogućuje da konfiscira crkvenu imovinu čije se vlasništvo ne može dokazati.

Reuters podsjeća da su pojedini političari iz stranke Demokratski front, jedne od sastavnica koalicije “Za budućnost Crne Gore”, nepravomoćno osuđeni za neuspjeli pokušaj puča u 2016. godini (wiki). U uroti koja je navodno uključivala atentat na Đukanovića sudjelovali su ruski agenti i srpski nacionalisti, a sve s ciljem da zaustave ulazak Crne Gore u NATO.

Đukanović postojano trpi optužbe i kritike da je Crnu Goru pretvorio u feud svoje stranke čiji su pripadnici ogrezli u korupciju ili povezani s organiziranim kriminalom.

DPS odbacuje optužbe i tvrdi da Srbija i Rusija koriste Srpsku pravoslavnu crkvu i prosrpsku opoziciju za potkopavanje crnogorske neovisnosti i suvereniteta, njezinog članstva u NATO-u i nastojanja da se pridruži Europskoj uniji.