Politika

RF i SRP za reviziju svih koncesija u Splitu: ‘stanovnici moraju odlučivati o Bačvicama’

Plaža Bačvice; Foto: public domain

Predstavnici koalicije Radničke fronte i Socijalističke radničke partije u subotu su na Bačvicama održali konferenciju za novinare ispred Vile Rosine koja se prenamjenjuje u luksuzni hotel, unatoč tome, što se, kako su istaknuli, radi o zaštićenom kulturnom dobru.

Nositelj izborne liste za grad Split i član Radničke fronte Saša Branković je tvrdi da se odmah pokraj Vile Rosine koja se gradi bez dozvole,  gradi još jedan hotel koji će navodno biti veći i od susjednog Hotela Park.

>>>Puljak pozdravio ankete, pozvao Splićanke i Splićane da ‘završe eru Keruma i HDZ-a’

​”Evidentno je da se grad pretvara u resort, da se stanovnike Bačvica ni za što ne pita i upravo je tu jedna od točaka našeg izbornog programa, a to je da naša koalicija smatra da bi stanovnike ovog kvarta trebalo direktno uključiti u proces odlučivanja koji ih se direktno tiču​, pa samim time i odluka o izgledu grada i smjer i načinu razvoja turizma”, rekao je  Branković.

Besplatni vrtići i javni prijevoz, izgradnja doma za beskućnike

Mario Vujević, nositelj izborne liste za Splitsko-dalmatinsku županiju ​i član SRP-a je istaknuo ​da se njihova koalicija zalaže za besplatne javne vrtiće kako bi mlade splitske obitelji koji žive na rubu egzistencije mogli normalno živjeti, a zalažu se i za izgradnju doma za beskućnike kako bi beskućnici dobili adresu jer bez nje nemaju odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.  Zalažu se i za besplatni javni prijevoz po uzoru na  Novu Goricu , Talin i neke francuske gradove.

Revizija svih koncesija

​Za koncesionara gradske plaže Bačvice je rekao da njome upravlja više-manje kao vlastitom svojinom i napomenuo da je​ u programu te koalicije revizija svih koncesija kako bi se utvrdilo upravlja li se javnim dobrom u interesu javnosti. Njihova koalicija se zalaže za mjere kojima bi stanovanje bilo dostupnije svima, kao što je regulacija tržišta privatnog smještaja, uključujući smještaj u turističkom najmu, ali i poticanje programa društvene stanogradnje, odnosno izgradnje gradskih stanova gdje bi se gradili stanovi za dugoročni, povoljni i zaštićeni najam.

>>>Split: SDP predstavio socijalno osjetljivu Eleonoru Mandić, prozvao ‘lažno domoljublje’ HDZ-a

“Protiv smo devastacije Park šume Marjan jer smatramo da ona pripada svim građanima Splita, a ne samo Željku Kerumu i njegovim biznismenima. Marjan su pluća grad i mislim da svi moramo tu šumu vratiti građanima rekao je Vujević.

>>>Vuco: ljudi su braći Radić bili ispred političkih ideologija + utješna pjesmica | VIDEO

Poručio je i da je antifašizam imperativ koji nema alternativu, to je temelj Ustava RH. Ustaški grafiti po gradu su neprihvatljivi za našu koaliciju, šovinizam i nacionalizam koji se valjaju gradom su isto tako neprihvatljivi”, istaknuo je  Vujević.