PolitikaPreporučeno

RF pozdravio podatke o nejednakosti, najavio prijedlog progresivnog oporezivanja | VIDEO

Radnička fronta (RF) u ponedjeljak je u Hrvatskom saboru održala konferenciju za medije na kojoj je rečeno da je Hrvatska narodna banka (HNB) zbog stranačkih zahtjeva odlučila godišnje objavljivati podatke o koncentraciji štednje.

>>>Radnička fronta predlaže progresivno oporezivanje dohotka – do 80%

“Ti će podaci pokazati kolika je nejednakost u zemlji u segmentu financijske imovine. RF je ulaskom u Sabor 2020. godine došao do podataka koje je HNB jednokratno prikupio 2014. godine, a koji pokazuju kako je 1.7% najbogatijih držalo preko 43% štednje na računima. S druge strane, 1.2 milijuna ljudi na računima je imalo tek 455 kuna (60 eura), u prosjeku, a 2.3 milijuna deponenata 7900 kn (1050 eura) u prosjeku. Među najbogatijima njih 115 je imalo svaki preko 25 milijuna kuna (3.3 milijuna eura), a ukupno 7.1 milijardu kuna (947 milijuna eura),” naveli su u priopćenju iz RF-a.

Na konferenciji je rečeno da “manipulativno godišnje objavljivanje podatka o imaginarnom ‘prosječnom Hrvatu’ koji na bankovnom računu ima 134 tisuća kuna (17.800 eura) služi kako bi se zamaglilo pravo stanje.

Progresivno oporezivanje

Ekonomist i član RF-a Hrvoje Štefan u takvom je kontekstu najavio paket prijedloga koje će Radnička fronta uputiti Vladi s ciljem smanjivanja nejednakosti – kao što je progresivno oporezivanje najbogatijih i to sintetičkim tipom poreza na bogatstvo koji uključuje financijsku i nefinancijsku imovinu i porez na nasljedstvo, također progresivnog karaktera koji zahvaća naslijeđenu imovinu najbogatijih.

“Na taj način bi, suprotno dosadašnjim poreznim reformama koje su najviše pogodovale bogatoj manjini, najbogatiji puno više doprinosili financiranju društvenih potreba, dok bi se rasteretilo većinu, s manjim primanjima i imovinom,” napisali su u priopćenju iz RF-a.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima