PolitikaPreporučeno

RH i drugi traže izlaz iz bezizlaznih ugovora o nabavi cjepiva | covid profiterstvo

Pojedine vlade u Europskoj uniji traže izlaz od skupih obveza koje je prilikom nabavke cjepiva protiv bolesti COVID-19 ugovorila Europska komisija na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen.

Reuters se našao u posjedu dokumenta u kojem dionici traže ponovne pregovore o ugovorima dok upozoravaju da će stotine milijuna naručenih doza propasti jer su nepotrebne.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

Europska komisija je u jeku pandemije naručila monstruozne količine cjepiva i osmislila shemu koja cijepljenjem i docjepljivanjem ili postojanim testiranjem – covid potvrdama i propusnicama – uvjetuje temeljnu europsku slobodu kretanja.

Od netransparentnih pregovara i nabavke najviše su profitirali proizvođači mRNK cjepiva Pfizer i BioNTech.

>>>Šef BioNTecha: ‘jako je jasno’ da bi za omikron trebalo još tri pikice | COVID ćudoređe

Grabancijaš je među izvorima koji su pažljivo popratili nesputanu, akutnu i duboko amoralnu politiku i covid profiterstvo Komisije i njezine predsjednice.

Proračunski teret

O obvezama se razgovaralo u utorak na sastanku ministara zdravstva u Luxembourgu na kojem su predstavnici Komisije bili u defanzivi i izrazili sumnju da se potpisani i dobrim dijelom tajni ugovori mogu izmijeniti.

Jedna od predvodnica zemalja koje izražavaju negodovanje i traže reviziju je Poljska koja na zalihama čuva 30 milijuna doza cjepiva. Nacija bi prema ugovorima Komisije trebala kupiti još 70 milijuna doza i njezini su diplomati zatražili izmjene kako bi se izbjeglo bacanje i šteta.

>>>Razigrana von der Leyen razmatra prisilu, nastavlja s dilanjem straha, panike i cjepiva

Reuters je prije u lipnju dobio uvid u pismo potpisano od ministara zdravstva Hrvatske, Poljske, Bugarske, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve i Rumunjske u kojem se traži “smanjenje količine” naručenog cjepiva.

>>>Pučka pravobraniteljica EU-a ošinula von der Leyen zbog netransparentnosti u nabavi cjepiva

Dionici su naveli da su na ugovore pristali kad je bilo nemoguće predvidjeti daljnji tijek pandemije, i da ih sada treba revidirati u skladu sa znanstvenim spoznajama i dobrohotnošću trenutačno dominantnog, omikron soja.

“Svjedočimo prekomjernom teretu za državne proračune uparenom s pošiljkama nepotrebnih količina cjepiva,” piše u pismu prema izvještaju Reutersa. “Velika je vjerojatnost da bi doze koje se isporučuju u Europsku uniju mogle biti bačene.”

>>>RH ima dva milijuna neiskorištenih doza, razmatraju se poticaji – kreću reklamni spotovi

Iako nisu potpisale pismo, zahtjev su u utorak podržale Slovačka, Cipar, Malta i drugi.

“Ugovori se moraju poštivati”

Američki Pfizer i njemački BioNTech zajedno su s drugim ključnim dobavljačem Moderna prihvatili odgodu dostave novih količina cjepiva čija je pohrana skupa jer zahtjeva posebne spremnike i izrazito niske temperature.

Ministri su u zajedničkom pismu ocijenili da je takvo rješenje “nedovoljno i samo odgađa problem”.

Europska povjerenica za zdravlje, Stella Kyriakides, u utorak je na javnom vijećanju ponovila da će Komisija raditi na odgodi pošiljki izvan okvira tekuće godine.

>>>Siromašnije zemlje u mjesec dana odbile više od 100 milijuna doza cjepiva

Upozorila je da bi dodatne doze mogle zatrebati u budućnosti pa dodala: “Ugovori se moraju poštovati”, EU “ne može jednostrano mijenjati uvjete ugovora”.

>>>Izvjestiteljica: 2,5 milijarde eura javnog novca potrošeno bez ikakve kontrole | covid profiterstvo

Pojedini su Europski dužnosnici i zastupnici u parlamentu, javno ili uz uvjet anonimnosti, već upozoravali da su ugovori koje je dogovorila Komisija netransparentni, nedodirljivi i neizmjenjivi te da bi svaki pokušaj njihova osporavanja propao na sudu.

Ursula von der Leyen (životopis) bivša je ministrica obrane u Njemačkoj čiji su mandat popratili skandali s nabavom i proliferacijom neonacizma (vanjska poveznica, DW), njezin je suprug Heiko plemić i dionik farmaceutske industrije (wiki).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] >>>RH i drugi traže izlaz iz bezizlaznih ugovora o nabavi cjepiva | covid profiterstvo […]

  2. […] >>>RH i drugi traže izlaz iz bezizlaznih ugovora o nabavi cjepiva | covid profiterstvo […]

  3. […] broj zemalja, uključujući Hrvatsku, sada traži izlaz iz bezizlaznih ugovora koji se skrivaju pod oznakom tajnosti, a cjepivo […]

Comments are closed.