Biznis i ekonomijaPreporučeno

RH raspolaže s 5,5 milijardi kuna za modernizaciju i preporod prometa, željeznice | HGK

Na panelu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore s nazivom “Mogućnosti korištenja sredstava iz NPOO-a i fondova EU u području prometa i logistike” u utorak se razgovaralo o budućnosti tog sektora u Hrvatskoj čiji bi razvoj uvelike trebao biti obilježen kapitalom koji nudi EU. Naglasak je, naravno, na zelenom i održivom, a najveći dio kolača od čak 5,5, milijardi kuna koje bi se trebale sliti u domaći sektor prometa do 2027. godine otići će na modernizaciju željeznice. No, svoje prilike će dobiti i ostali vidovi prijevoza rade manji pritisak na okoliš od fosilnih goriva.

Dario Soldo; Foto: HGK/Handout
Kolosalni novac

Direktor Sektora za graditeljstvo i promet HGK Dario Soldo uvodno je naglasio kako nam je do 2027. godine na raspolaganju gotovo 25 milijardi eura bespovratnih sredstava i povoljnih kredita iz EU fondova. “Od toga su za ‘Razvoj konkurentnog, energetski održivog i učinkovitog prometnog sustava’ predviđene investicije u iznosu od 5.5 milijardi kuna. Dodatna sredstva od oko 900 milijuna kuna osigurana su za investicije usmjerene na osiguranje odgovarajuće pokrivenosti širokopojasnog pristupa i kapaciteta za sve sektore koji su ključni za oporavak i otpornost. Dakle, za svakoga ponešto”, istaknuo je Soldo.

Tomislav Josip Mlinarić; Foto: HGK/Handout

Tomislav Josip Mlinarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, kazao je kako je bitno da se tih 5,5 milijardi kuna adekvatno i korisno potroši i poručio da je Fakultet po tom pitanju spreman za istraživanje i suradnju. “Mi na fakultetu imamo znanje koje je ogroman kapital, a kada bi se ta baza znanja povezala s ovim programom EU naša cjelokupna ekonomija bi bila brža i bolja”, izjavio je Mlinarić, dodavši da se modernizacijom prometa cjelokupno gospodarstvo čini bržim i boljim.

Zvonimir Savić; Foto: HGK/Handout

Posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja i glavni ekonomist HGK Zvonimir Savić detaljnije je prezentirao što sve NPOO donosi za hrvatsku ekonomiju, s posebnim naglaskom na promet. Pohvalio je dinamiku Hrvatske u pripremi projekata i investicija kazavši da smo zasad u samom vrhu Unije prema povlačenju dostupnih sredstava. “Činili smo sve da nam spremnost sektora prometa bude što veća kako bismo mogli iskoristiti sve investicije”, rekao je Savić.

Darko Barišić; Foto: HGK/Handout
Komplementarne strategije

Državni tajnik za more i EU fondove, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver osvrnuo se na proces pregovora s Europskom komisijom koji je bio dug i naporan. “Sada je na nama da sve zacrtano u programu i realiziramo. Preko 40 posto sredstava je usmjereno na željeznice koje smo malo zapostavili zbog razvoja autocesta, a to se podudara i s našom nacionalnom prometnom strategijom”, kazao je Bilaver, a to je posebno razveselilo konzultanta Uprave HŽ Infrastrukture Darka Barišića koji je najavio da ćemo uz elektrificirane pruge imati i vlakove na baterije koji će rute koje nisu osuvremenjene moći prijeći na struju.

Marko Šoštarić; Foto: HGK/Handout

Marko Šoštarić, profesor na Fakultetu prometnih znanosti, istaknuo je da će se poticati održivi oblici putovanja, od bicikliranja, do modernizacije javnog prometa, prvenstveno tramvaja i prigradskih željeznica. “Promet tereta bi se u što većoj mjeri trebao preusmjeriti na željeznicu, ali i unutarnje plovne puteve”, pojasnio je.

Boris Vavra; Foto: HGK/Handout

Boris Vavra iz tvrtke Primacošped je istaknuo kako je u cestovnom prometu dizel još uvijek nezamjenjiv, po performansama i rasprostranjenosti. “Elektrificirani kamioni mogu voziti manje rute, ali trenutno ne mogu zamisliti kamion na struju koji vozi teret, primjerice, iz Zagreba u Moskvu. Optimalni alternativni izbori su pogoni na plin ili vodik. Imaju puno prednosti, samo ostaje pitanje dostupnosti infrastrukture za punjenje.

Sudionici; Foto: HGK/Handout

Pratite nas na Google vijestima