Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rheinmetall dobio 8.5 milijardi eura vrijednu narudžbu za topničko streljivo

Proizvođač oružja Rheinmetall AG u četvrtak je izvijestio da je s njemačkom vojskom potpisao ugovor o isporuci topničkog streljiva u vrijednosti od 8.5 milijardi eura.

Prema priopćenju, narudžba streljiva od 155 milimetara u različitim inačicama najveća je u povijesti tvrtke.

“Isporuke bi trebale započeti početkom 2025. godine. Primarni kupac bit će Savezna Republika Njemačka, koja će osigurati dio opskrbe Ukrajini. Dodatno, zemlje partneri Nizozemska, Estonija i Danska također sudjeluju u narudžbi,” navodi se na službenim stranicama.

Glavni izvršni direktor Rheinmetalla, Armin Papperger; Foto: Rheinmetall Entwaffnen/YouTube

Tvrtka je najavila da će sve sastavnice streljiva proizvoditi u Njemačkoj, uključujući projektil, upaljač, eksplozivno i pogonsko punjenje.

U prvoj godini postavljen je cilj proizvodnje 100.000 projektila, a u drugoj dvostruko više.

“Oduševljeni smo zbog najveće narudžbe u novijoj povijesti naše tvrtke. Ovaj ugovor velikih okvira i količina naglašava vodeću ulogu Rheinmetalla kao dobavljača streljiva u Njemačkoj i našu poziciju najvećeg svjetskog proizvođača topničkog streljiva. Visoko cijenimo veliko povjerenje koje je izraženo u ovoj dugoročnoj narudžbi koja je dio pružanja sigurnosti Saveznoj Republici Njemačkoj i njezinim saveznicima,” komentirao je predsjednik Izvršnog odbora Rheinmetall AG-a, Armin Papperger.

Dionica Rheinmetalla na vijest je reagirala rastom do 1.8%, njezina se vrijednost na krilima posredničkog rata u posljednjih godinu dana propela za više od 90%.

Foto: Google


Povezane vijesti