Biznis i ekonomija

‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’ u raspravi o plavom gospodarstvu EP-a

Velika većina zastupnika Europskoga parlamenta usuglasila se u utorak u Strasbourgu da je potrebno prijeći na učinkovito i konkurentno plavo gospodarstvo, postupno ukidati emisije ugljika, štititi okoliš i bioraznolikost.

>>>Komisija odobrila izravnu dodjelu bespovratnog novca hrvatskim ribarima | državne potpore

Održivo plavo gospodarstvo ključno je za postizanje ciljeva Zelenog plana slažu se zastupnici Europskog parlamenta i Europska komisija. Ideju nereguliranog rasta, ističu, potrebno je zamijeniti idejom održivosti koja obuhvaća okolišnu, društvenu i gospodarsku održivost.

EP je u utorak stoga s 494 glasa za, 66 protiv i 66 suzdržanih prihvatio Izvješće ‘Prema održivom plavom gospodarstvu u EU-u: uloga sektora ribarstva i akvakulture’

Izvjestiteljica Isabel Carvalhais (S&D) istaknula je da žali zbog manjka specifičnih ciljeva za određene sektore kao što su ribarstvo i akvakultura koji su ključni za proizvodnju zdrave hrane visoke nutritivne vrijednosti i niskog ugljičnog otiska.

>>>EU snaži proizvodnju hrane, Zeleni plan kolateralna žrtva | rat u Ukrajini

Naglasila je da učinkovita zaštićena morska područja mogu biti izuzetno korisna za ribarstvo i održivost ribljih resursa te da ribari trebaju biti u prvom planu kako bi se uhvatili u koštac s gubitkom morske bioraznolikosti.

Podrška ribarima

Clare Daly (The Left) smatra da su, u irskom kontekstu, ribari ‘prodani’ i žrtvovani. Stoga je razumljivo da se “kada važan prijedlog kao što je prestanak koćarenja u zaštićenim područjima dođe ‘na stol’ osjećaju ugroženima“, navela je.

Istaknula je i da razumije njihov strah, ali u pitanju je budućnost čovječanstva, a “obveza je EU-a i vlade podržati ribare što do sada nije bio slučaj“.

>>>Jabučka kotlina vodilja za budućnost sredozemne zaštite i obnove ribljih stokova

Caroline Roose (Zeleni) kaže da je korištenje pridnenih koća, prema znanstvenicima, jedna od ribolovnih tehnika s najvećim utjecajem na morsko dno.

“Moramo podržati bioraznolikost, klimu i budućnost naših ribara tako što ćemo zabraniti koćarenje u zaštićenim područjima“, apelira.

“Priznajmo da većina zaštićenih morskih područja u Uniji nisu ništa više od linija na karti“, rekla je Grace O’Sullivan (Zeleni).

>>>EP odobrio 6,1 milijarda eura za održivo ribarstvo i očuvanje ribarskih zajednica

Samo 10 posto voda EU-a su “takozvana morska zaštićena područja“ i u 86 posto njih se koćari, upozorila je te dodala da “zaštićeno mora značiti doista zaštićeno“.

Potrebne su investicije bazirane na znanosti kako bi imali zaštićena područja koja ne postoje samo na papiru već doista garantiraju dugoročnu održivost resursa i ekonomsku održivost za sve ribare, istaknula je izvjestiteljica Carvalhais.

“Ribari moraju biti dio rješenja, ne može ih se samo smatrati dijelom problema“, rekao je Mick Wallace (The Left).

Proizvodnja algi

Na zabranu korištenja pridnenih koća u zaštićenim područjima pozvao je i europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Naveo je da Komisija radi na “akcijskom planu za očuvanje ribljih resursa i zaštitu morskih ekosustava koji nastoji predstaviti prije ljeta“.

>>>EP pozvao na pažljivu procjenu učinka, oprez s priobalnim vjetroelektranama

Vjeruje da će nove tehnologije, inovacije i digitalizacija potaknuti zelenu tranziciju i sektora koji se smatraju uhodanima kao što su ribarstvo i akvakultura. Iskazao je podršku proizvodnji algi i naveo da će Komisija do kraja godine predložiti inicijativu za alge u sklopu strategije Od polja do stola.

Prijelaz na održivo plavo gospodarstvo zahtijeva ulaganje u inovativne tehnologije, smatra. Proizvodnja algi, razvoj inovativne ribolovne opreme, obnova morskih ekosustava te energija valova i plime stvorit će nova zelena radna mjesta, rekao je.

>>>EU treba ‘ojačati svoje vizije’ o razvoju hrvatske obale | Eickhout

Izvjestiteljica Carvalhais istaknula je ulogu žena u održivom ribarstvu kojima treba bolji pristup pristojnim uvjetima rada i prihodima te veća vidljivost. Smatra da je potrebna njihova “veća zastupljenost u strukturama i procesima donošenja odluka“.

>>>Strategija bioraznolikosti stiže neumitno, s ‘doista velikim troškom’ za poljoprivrednike i ribare

Plavo gospodarstvo EU-a obuhvaća sve industrije i sektore povezane s oceanima, morima i obalama. Prema najnovijem izvješću tradicionalni sektori plave ekonomije pružaju 4,5 milijuna izravnih radnih mjesta i ostvaruju više od 650 milijardi eura prometa.

Pratite nas na Google vijestima