Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rimac Automobili ušli u sustav državnih potpora

Direktor Rimac Automobila Mate Rimac izjavio je u srijedu, u povodu EU odobrenja državnih potpora za proizvodnju baterija za automobile, kako su električni automobili i baterijski sustavi industrija budućnosti koja već ima veliki značaj i efekt na ekonomije zemalja koje prednjače u industriji, te da će taj projekt biti snažna podrška njihovom daljnjem rastu.

>>>Porsche: imamo vjeru u Rimca i stoga smo povećali udjel na 15.5%

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u srijedu su priopćili da je na temelju pravila Europske Unije o državnim potporama, Europska komisija 26. siječnja godine odobrila tzv. „jesenski“ set prijava u okviru mehanizma Važnog projekta od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) za potporu istraživanjima, razvoju i inovacijama u vrijednosnom lancu baterija. Konkretno, odobreno je 2,9 milijardi eura državne potpore 12 zemalja-članica, uključujući Hrvatsku, za proizvodnju baterija za električne automobile.

42 izravna sudionika iz 12 zemalja članica

Cilj integriranog projekta je razvoj novih tehnologija u području baterija – od rudarenja i obrade sirovine, razvoja novih tehnologija, preko proizvodnje baterijskih ćelija i baterijski paketa, do njihovog recikliranja, kaže se u priopćenju.

U projekt su uključena 42 izravna sudionika iz 12 zemalja članica. Projekt su uz Hrvatsku zajednički pripremile Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska, a provedba projekta trajat će do 2028. godine. Izravni partner Hrvatske na projektu je tvrtka Rimac Automobili.

>>>Divjak i Rimac razgovarali o baterijama, ‘ključnom partnerstvu’ za novac iz Obzora Europe

“Mi smo ponosni što sudjelujemo u ovako važnom i opsežnom projektu uz velika imenima industrije te što Hrvatsku stavljamo na mapu automobilske i baterijske industrije. U samo 10 godina stvorili smo gotovo 1000 radnih mjesta u Hrvatskoj – za razvoj i proizvodnju električnih automobila i baterijskih sustava. Dakle, upravo ono što Europska Komisija danas prepoznaje kao stratešku granu. Još je dug put pred nama i nadamo se da će se ovakav rast nastaviti, a ovaj projekt će zasigurno biti snažna podrška daljnjem rastu i ostvarivanju planova”, rekao je Mate Rimac, direktor Rimac Automobila.

Kako ističe, osim samog osnaženja, daljnjeg rasta i zapošljavanja u sklopu Rimac Automobila, želja im je u projekt uključiti i hrvatske obrazovne institucije te druge dionike poput mreže domaćih dobavljača. Nadaju se da će to, uz njihovu izravnu suradnju s kupcima i investitorima kao što su Porsche i Hyundai, uspjeti privući dodatne investicije u tom sektoru u Hrvatsku.

Institucionalna podrška

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao  je tvrtki Rimac na još jednom velikom postignuću, istaknuvši kako su nastavak ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije prioriteti i Nacionalne razvojne strategije RH, navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

>>>VIDEO: Rimac C_Two prvi full električni hiperauto u Forza Horizonu 4

“Čestitam tvrtki Rimac na ovom sjajnom postignuću. Hrvatska Vlada prepoznala je važnost ovog projekta i njemu, ali i svim drugim razvojnim projektima i investicijama tvrtke Rimac pružila podršku. I dalje ćemo čvrsto stajati iza svih poduzetnika i investitora koji razvijaju i primjenjuju najnovije tehnologije i Hrvatsku stavljaju na kartu zemalja koje su predvodnice u tome. Realizacijom ovog projekta, Hrvatska će postati puno privlačnija ulagačima u auto industriju što će doprinijeti izgradnji novog snažnog industrijskog sektora, otpornog na krize”, izjavio je Plenković.

Jedna od ključnih i strateških grana

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak istaknula je da je EU industriju električnih automobila, a posebno baterijskih sustava, prepoznala kao jednu od ključnih i strateških grana za budući gospodarski razvoj i stvaranje radnih mjesta visoke dodane vrijednosti.

“Stoga smo ponosni što smo dio ove velike priče koju je odobrila Europska Komisija, a naravno da takvu ulogu ne bismo imali bez tvrtke Rimac Automobili. Takav projekt ima punu potporu Vlade. Njegova realizacija omogućit će tvrtki da iz Hrvatske nastavi svoj daljnji razvoj te se dugoročno pozicionira kao jedan od ključnih industrijskih aktera u segmentu električnih automobila na temelju svojih visoko inovativnih i tehnološki naprednih proizvoda“, poručila je Tramišak, dodavši da će se koristi od tog projekta prelit će se na čitavo hrvatsko gospodarstvo.

>>>Rimac premijeru i ministrima predstavio investicije, planove za ukupno 2.300 elitnih poslova

Osim direktnog utjecaja na automobilsku industriju i mobilnost, procjenjuje se do 1400 novozaposlenih do 2029. godine, povećanje baze znanja putem suradnje s fakultetima, uključujući financiranje doktorskih studenata i izradu novih obrazovnih programa, kao i lakši pristup mladim tehnološkim tvrtkama ekosustavu baterija putem osnivanja inkubatora za start-upove, zaključila je Tramišak.