PolitikaPreporučeno

Rimski sud dozvolio ulazak broda za spašavanje migranata u talijanske teritorijalne vode

Administrativni sud u Rimu u srijedu je presudio da španjolski brod za spašavanje migranata ‘Otvorene ruke’ (Open Arms) može ući u talijanske teritorijalne vode usprkos zabrani koju je osmislio ministar unutarnjih poslova i lider protuimigracijske Lige Matteo Salvini.

>>>Treća akcija spašavanja u Sredozemlju u tri dana, na Ocean Vikingu 251 migrant

Vlasnici dobrotvornog broda u žalbi su naveli da međunarodni pomorski zakoni prepoznaju pravo na iskrcavanje migranata u sigurnim lukama.

Salvini je u utorak rekao da će blokirati pokušaje iskrcavanja s brodova “Open Arms” i “Ocean Viking” na čijim je palubama više od 500 migranata.

Rimski sud je u pisanom odgovoru na žalbu naveo da “ona nije u potpunosti bez zakonskih temelja” i prepoznao da je španjolski brod u “izvanrednoj situaciji”, prenosi Reuters.

Sud je presudio da brod ima pravo na ulazak u talijanske teritorijalne vode kako bi se “ukazala pomoć spašenim migrantima kojima je pomoć najpotrebnija”. Obrazloženje odluke ne pojašnjava podrazumijeva li navedeno pravo na pristajanje u luke ili pomoć na moru.

>>>Hrvatski policajac posvjedočio o ‘pogrešnom postupanju’ protiv migranata: BBC VIDEO

Talijanski Senat je početkom kolovoza potvrdio uredbu Mattea Salvinija i usvojio drakonske kazne za vlasnike brodova koji migrante spašene na Sredozemlju pokušaju iskrcati u Italiji. Zakon povećava maksimalnu novčanu kaznu za brodove koji bez dopuštenja uđu u talijanske teritorijalne vode s 50 tisuća na milijun eura, dopušta uhićenje kapetana koji ignoriraju naredbe da se drže podalje i pomorskim vlastima daje ovlasti za automatsku zapljenu plovila.