FunPreporučeno

Roger Waters podcrtao Putinov casus belli, Bidena nazvao ‘ratnim zločincem’

Roger Waters; Foto: Michael Smerconish/YouTube

Prekaljeni engleski glazbenik, tekstopisac i suosnivač legendarnog progresivnog rock benda Pink Floyd u intervjuu za CNN kaže kako razumije povod za rat u Ukrajini koji je ususret invaziji deklarirao ruski predsjednik Vladimir Putin.

>>>Putin najavio ‘novu eru, novu etapu svjetske povijesti’

Roger Waters u razgovoru je odvagnuo da je rat “reakcija” Moskve na zapadnjačku politiku i širenje NATO saveza i postavio pitanje zašto Zapad predvođen Sjedinjenim Američkim Državama sukob ne smiruje već potpiruje.

“Ratni zločinac”

Novinar CNN Michael Smerconish od glazbenika je, među ostalim, zatražio da pojasni svoje gledište da je američki predsjednik Joe Biden “ratni zločinac”.

>>>SAD pruža dodatnu smrtonosnu pomoć Ukrajini

“Pa on potpiruje rat u Ukrajini,” ponovio je Waters. “To je veliki zločin. Zašto Sjedinjene Američke Države ne žele (Volodimira) Zelenskog ohrabriti na pregovore, otklanjanje potrebe za ovim užasnim, užasnim ratom?”

>>>Njemački intelektualci pozvali na kapitulaciju Ukrajine; veleposlanik ih ‘poslao u pakao’

Smerconish je potom Watersa pitao kako može “kriviti stranku koja trpi invaziju”, na što je potonji odgovorio povijesnom crticom i podsjetnikom da je sukob u Ukrajini dugo fermentirao.

“‘Svaki rat, kada je on započeo? Ono što morate napraviti je zagledati se u povijest, i tada možete reći, ‘započeo je tog i tog dana’. Mogli biste reći da je (rat u Ukrajini) započeo u 2008. … to je u suštini o akciji i reakciji na guranje NATO-a sve do ruskih granica, što su oni zavjetovali da neće učiniti kada je (Mihail) Gorbačov pregovarao o povlačenju SSSR-a iz čitave istočne Europe,'” podsjetio je Waters.

Putin je u mjesecima prije rata Zapad učestalo upozoravao da se “Rusija nema kamo povući”.

Waters je također odbacio postulat da su Amerikanci “osloboditelji” ne skrivajući da ga gledišta i potpitanja Smerconisha iritiraju.

>>>Usamljeni američki senator blokira 40 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

“U Drugi ste svjetski rat ušli zbog Pearl Harbora. Bili ste potpuni izolacionisti (prije toga),” rekao je. “Hvala bogu da su Rusi do tad već pobijedili u krvavom ratu. Umrlo je 23 milijuna Rusa, štiteći vas i mene od nacističke ugroze.”

>>>Slobodoumni ljudi pitaju gdje je malj ‘sveca Hitlera’ kojeg štuju ukrajinski nacisti

“Sugerirao bih vam da … odete i malo više čitate, i pokušate dokučiti što bi SAD učinio da Kinezi postavljaju rakete s nuklearnim bojevim glavama u Meksiko i Kanadu,” dodao je.

Povijest je učiteljica…

Smerconish je na to dobacio da su Kinezi trenutačno “prezauzeti okruživanjem Tajvana”, odnosno vojnim vježbama koje je provocirao recentni posjet Taipeiu predsjednice Donjeg doma američkog parlamenta Nancy Pelosi, treće osobe u sukcesiji prava na predsjedanje SAD-om.

Opaska je dodatno ražestila Watersa.

>>>Kina: SAD je započeo ukrajinsku krizu i najveći je čimbenik njezina rasplamsavanja

“Tajvan je dio Kine. To je bilo apsolutno prihvaćeno od cijele međunarodne zajednice od 1948. godine. Ako to ne znate onda ne čitate dovoljno. Vi vjerujete propagandi svoje strane. Ne možete razgovarati o ljudskim pravima i Tajvanu bez da ste nešto uistinu i pročitali. Jesu li Kinezi u 2013. godini izvršili invaziju na Irak i ubili milijun ljudi? Koga su Kinezi napali i poklali?” upitao je glazbenik.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Roger Waters podcrtao Putinov casus belli, Bidena nazvao ‘ratnim zločincem… 08/08/2022 […]

  2. […] >>>Roger Waters podcrtao Putinov casus belli, Bidena nazvao ‘ratnim zločincem’ […]

Comments are closed.