PreporučenoTech

Rover Perseverance frenetični glatko sletio u krater Jezero na Marsu

Prva fotografija Perseverancea nakon slijetanja na Mars, 18. veljače 2021. | NASA-JPL/Caltech

Znanstveni rover NASA-e Perseverance, najnapredniji astrobiološki laboratorij koji je čovječanstvo u dosadašnjim istraživanjima svemira poslalo na drugi svijet, u četvrtak je nakon frenetičnog poniranja kroz tanašnu atmosferu uspješno sletio u krater Jezero na Marsu gdje će tražiti ostatke drevnog mikrobnog života.

Robotsko vozilo veličine SUV-a u posljednjih je sedam mjeseci prevalilo 472 milijuna kilometara, prije proboja marsovske atmosfere brzinom od oko 19,000 km/h.

Stručnjaci kažu da je slijetanje bilo dosad najsloženije i najrizičnije u analima robotskih svemirskih letova. “Ovo je uistinu početak nove ere,” rekao je Thomas Zurbuchen, administrator NASA-e tijekom prijenosa uživo.

Poniranje je bilo uzbudljivo, brzo i glatko, uz očekivano otvaranje padobrana i uspješno odvajanje od “nebeske dizalice” (engl. sky crane) čiji su potisnici usporili Perseverance prije dodira s površinom kratera Jezero nazvanog prema istoimenom selu u BiH.

Umjetnički prikaz ‘nebeske dizalice’ i rovera Perseverance; Foto: NASA

Dizalica se potom odvojila od rovera i srušila na sigurnoj udaljenosti.

NASA je u misiju “Mars 2020” uložila 2.7 milijardi dolara i ona bi trebala omogućiti prvo prikupljanje i vraćanje uzoraka s Crvenog planeta.

>>>Blue Origin uspješno testirao New Sheparda, let s posadom početkom travnja | VIDEO

Znanstvenici se ufaju da će u isušenom koritu Jezera otkriti znakove života koji je tamo mogao cvjetati prije kakvih 3 milijarde godina, kada je planet bio topliji, vlažniji i generalno gostoljubiviji.

NASA u sljedećih 10 godina planira još dvije misije čiji je cilj preuzeti prikupljene uzorke i vratiti ih na Zemlju.

Eksperimentalne tehnologije

Perseverance je krcat vrhunskom i eksperimentalnom tehnologijom, uključujući instrumente koji će utvrditi i nadograditi dosadašnje spoznaje o postojanju vode i drugih uvjeta za život na Marsu.

Jedan od značajnijih eksperimentalnih uređaja trebao bi ispitati potencijal pretvaranja ugljikova dioksida u čisti kisik što je od značaja za buduće, ljudske misije na Crveni planet.

>>>SpaceX testira ‘Zvjezdobrod’

Alat u obliku kutije, prvi je u povijesti istraživanja svemira čija je svrha ekstrakcija prirodnog resursa od izravne koristi ljudima u izvanzemaljskom okolišu. Ukoliko se tehnologija pokaže učinkovitom ona bi jednog dana mogla služiti i za sintetiziranje goriva i tako olakšati međuplanetarne letove, odnosno povratak s Marsa.

Drugi eksperimentalni prototip je majušni i lagani helikopter “Ingenuity” koji bi se u povijest trebao upisati kao prva ljudska atmosferska letjelica na drugom planetu.

>>>NASA predstavila prvi ‘izvanzemaljski’ helić u 4K rezi: VIDEO

“Ingenuity” je težak samo 1.8 kilograma i ima rotore koji se okreću izrazito brzo, što je nužno u razrijeđenoj atmosferi, ali i energetski zahtjevno. NASA planira najmanje pet testnih letova u roku od 30 dana.

NASA na Marsu ima i još uvijek funkcionalni rover Curiosity koji je sletio u 2012., kao i stacionarnu platformu za istraživanje InSight koja unutrašnjost Marsa propituje od 2018. godine.

>>>Nove animacije, ‘postaje za gorivo’ na putu do Marsa u osvježenoj viziji Elona Muska

U orbiti se pak stvara “gužva” budući da su se trima satelitima NASA-e i dvama ESA-e prošloga tjedna pridružile još dvije sonde, jedna u vlasništvu Kine a druga Ujedinjenih Arapskih Emirata.

>>>Kina najavljuje završnicu djevičanske misije na Mars | prva fotka s Tianwen-1

Elon Musk, pionir privatnih komercijalnih letova, vizionar multiplanetarne ljudske civilizacije i vlasnik svemirske kompanije SpaceX lani je rekao da će prvi teretni brod prema Marsu krenuti iduće godine, da bi prva misija s ljudima uslijedila u 2026.