Politika

Rumunjka Plumb i Mađar Trocsanyi u sukobu interesa, saslušanje suspendirano

Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta izglasao je u četvrtak da postoje sukob interesa kod dvoje kandidata za povjerenika u novoj Europskoj komisiji, Rumunjke Rovane Plumb i Mađara Laszla Trocsanyia i da ne bi trebali ići na saslušanje dok se ta pitanja ne razriješe.

Rumunjka Rovana Plumb, koja dolazi iz redova socijaldemokrata, predložena je za povjerenicu za promet, Trocsanyi, kojeg je predložila mađarska vlada na čelu sa strankom Fidesz, predložen je za povjerenika za proširenje.

Odbor za pravna pitanja ima ovlasti suspendirati saslušanja predloženih povjerenika ako postoji sumnja u sukob interesa. Saslušanja pred nadležnim odborima su preduvjet za izglasavanja Komisije u Europskom parlamentu.

>>>Kvazi-neovisni Gong radi oštru kampanju protiv Dubravke Šuice: Plenković

Odbor za pravna pitanja donio je ove odluke nakon što je analizirao deklaracije o financijskom interesu.

Svi predloženi povjerenici moraju ispuniti te deklaracije u kojoj moraju navesti sve položaje koje su imali u zadnjih 10 godina, financijske interese koji bi mogli ukazivati na sukob interesa te članstvo u tijelima koja mogu utjecati na obavljanje dužnosti povjerenika. To nije imovinska kartica i ne postoji obveza prijavljivanja sve imovine koju kandidat ima. Ali, dužan je primjerice prijaviti dionice koje eventualno ima u nekoj tvrtki, a čije bi poslovanje možda moglo imati veze s Europskom komisijom, poput dodjele državnih potpora i slično.