PolitikaPreporučeno

Rusi i Ukrajinci jedan narod, kaže Putin u dokumentarcu ‘Razotkrivanje Ukrajine’

Kremlj je 19. srpnja objavio transkript razgovora redatelja Olivera Stonea i ruskog predsjednika Vladimira Putina poveden prije mjesec dana za potrebe dokumentarnog filma “Razotkrivanje Ukrajine” premijerno prikazanog 4. srpnja na filmskom festivalu u sicilijanskoj Taormini gdje je osvojio Grand Prix.

Redatelj “Razotkrivanja” je Igor Lopatonok, dok je Stone odradio intervjue s ruskim predsjednikom i njemu bliskim ukrajinskim političarem, oligarhom Viktorom Medvedčukom. Dokumentarac je otvoreno proruskog karaktera i uz komentare spomenutih i drugih dionika prati povijest Ukrajine od kolapsa Sovjetskog Saveza do proglašenja neovisnosti i aktualne krize.

>>>Putin pozvao na ‘potpunu normalizaciju odnosa između Rusije i Europe u cjelini’

Film je prilično bombastično odjeknuo u Ukrajini gdje su ga vlasti s dozom strahopoštovanja prepoznale kao “agresivnu propagandu u hibridnom informacijskom ratu” koja iskrivljuje sliku o ključnim događajima u sukobu s proruskim separatistima. S druge strane, dokumentarac neopterećenom gledatelju “razotkriva” zanimljiv uvid u rusko gledište na povode i potencijalna rješenja ukrajinske krize.

Primjerice, ruski predsjednik u intervjuu i filmu izražava uvjerenje da su Rusi i Ukrajinci pripadnici jedne nacije i da bi vlasti trebale tražiti put integracije. “Ja vjerujem da su Rusi i Ukrajinci pripadnici istog naroda, iste nacije,” rekao je. “Kad se današnja jezgra Ukrajine pridružila Rusiji nitko nije o sebi razmišljao kao o nečem drugom nego Rusima.”

Putin je dodao da Ukrajina i Rusija “povijesnu vezu” mogu iskoristiti kao konkurentsku prednost tijekom nekog oblika integracije.

“…ja sam muško, ja sam žensko, ja sam transrodna osoba, ja sam cisrodna osoba. To ide u nedogled,”

Oliver Stone

O tempora, o mores!

Intervju se dodirnuo i aktualnih društvenih pitanja. “Kao što znate, cijelog sam života bio krajnje buntovan. Još uvijek jesam. I moram vam reći, šokiran sam nekim ponašanjima i promišljanjima nove generacije. Ona toliko toga uzima bogomdano. I toliko je tih argumenta, tog razmišljanja; u novinama, televizijskim komentarima, na društvenim mrežama.., o spolu, o tome kako ljudi sebe identificiraju, ja sam muško, ja sam žensko, ja sam transrodna osoba, ja sam cisrodna osoba. To ide u nedogled, i ima ta velika borba tko je tko,” jadao se Stone Putinu pa priupitao ruskog predsjednika što misli o svemu.

“Oni predobro žive. Nemaju o čemu brinuti,” rekao je Putin.

“Yeah, ali to nije zdrava kultura,” nabacio je Stone.

“Pa da,” složio se predsjednik i podsjetio kako je Rusija zabranila propagiranje homoseksualnosti maloljetnicima. “To je s ciljem da se ljudima dopusti postizanje zrelosti prije nego što odluče tko su i kako žele živjeti. Nema nikakvih ograničenja (nakon punoljetnosti),” rekao je.

Ruskom uplitanju u američki izbore “nedostaje realizma”

Putin je u razgovoru ponovio gledište da “priči o ruskom uplitanju u američke izbore nedostaje realizma.”

“Gledajte, to je golema zemlja, golema nacija sa svojim problemima, svojim viđenjem što je dobro a što loše. Postoji razumijevanje da se u posljednjih nekoliko godina, idemo reći u posljednjih deset godina, za srednju klasu tamo ništa nije promijenilo nabolje dok su vladajući i bogati enormno prosperirali. Tu je činjenicu Trumpov izborni tim razumio. On je to sam shvatio i iz toga izvukao najviše što je mogao,” rekao je Putin.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima