PolitikaPreporučeno

Rusi napreduju u proboju, stezanju obruča oko Avdijivke

Ruske snage zanemaruju teške gubitke i nastavljaju s nastojanjima da osvoje istočni ukrajinski grad Avdijivku, ponovili su u srijedu ukrajinski dužnosnici.

Postojana ofenziva na grad traje od prvih dana listopada, uz velika proturječja u procjenama situacije.

“Neprijatelj se pokušava probiti naprijed i mi ga tada bacimo natrag,” rekao je glasnogovornik južnih ukrajinskih snaga, Oleksandr Štupun, za nacionalnu televiziju.

>>>Ruski pritisak u sedam smjerova, mnogo mrtvih – fokus na Avdijivki

“Stoga nikako ne možete govoriti o nekoj vrsti utvrđene situacije. Teške se borbe nastavljaju, iako je aktivnost donekle posustala. Neprijatelj prolazi kroz neku vrstu pregrupiranja.”

Štupun je naveo da se ruske snage oslanjaju na pješaštvo, najčešće kroz omanje napadačke skupine s 30 do 40 boraca.

Dodao je da je u posljednjih šest dana ubijeno i ranjeno oko 2.500 ruskih vojnika.

>>>Sirskij javlja o ‘značajnom pogoršanju situacije’ za branitelje Limana i Kupjanska

“To je prilično značajno čak i za Rusiju, s obzirom da oni ne mare za svoje ljude,” rekao je.

Vitalij Barabaš, upravitelj vojne administracije u Avdijivki, u izjavi je prepoznao ruski pritisak na sjeveru, ali odbacio izvještaje da su se branitelji povukli s pojedinih strateški značajnih položaja, uključujući željezničku prugu i velika odlagališta troske koja dominiraju industrijskom zonom.

“Oni tamo postavljaju zastave i pokušavaju prirediti neku vrstu spektakla,” rekao je.

Ukrajinski kapetan Valerij Prozapas istovremeno je za Espreso TV naveo da Rusi pokušavaju iskoristit činjenicu da je grad “de facto napola opkoljen”.

Stezanje obruča

Grabancijaš neovisno bilježi da ruska državna izvještajna agencija i ministarstvo obrane u posljednja 72 sata ne nude komentare ili izvješća o Avdijivki.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u srijedu je tijekom obilaska ruskih snaga u oblasti Donjeck rekao da se u posljednjim tjednima dobrovoljno predalo ili je zarobljeno mnogo ukrajinskih vojnika i da je moral ukrajinske vojske “loš”.

Pojedini istaknuti komentatori rata na X-u, uključujući pobornike Kijeva, iznose informacije koje proturječe službenim procjenama i izjavama ukrajinske vojske.

Primjerice, Ukrajini naklonjen novinar njemačkog tabloida Bild navodi da su branitelji u stisci.

>>>Putin o ‘aktivnoj obrani’: gubici su jednostavno golemi, u omjeru jedan prema osam

“Situacija oko Avdijivke se pogoršava za ukrajinsku vojsku. Nakon 20 dana napada i gubitka oko 2000-3000 vojnika, ruske su snage uspjele smanjiti ukrajinski opskrbni koridor do grada s 9 na 7 km. Nalaze se 600 m sjeveroistočno od industrijske četvrti,” napisao je Julian Röpcke.

Njegova je objava popraćena kartom koja bilježi ruski napredak u odsijecanju i opkoljivanju grada.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters/agencije