PolitikaPreporučeno

Rusi nastavljaju s guranjem bojišnice u Harkovu, Donjecku

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak je potvrdilo osvajanje dva strateški značajna naselja u oblastima Harkov i Donjeck.

U prvoj, ruska je oštrica sada u naselju Stepova Novoselovka smještenom istočno od grada Kupjanska, značajnog logističkog i željezničkog čvorišta iz kojeg su se Rusi povukli 9. listopada 2022. godine uslijed prve i do sad najuspješnije ukrajinske protuofenzive.

Udaljenost od Stepove Novoselovke do Kupjanska glavnom cestovnom rutom; Foto: Google Maps/Grabancijaš

Vojni stručnjak Andrej Maročko za TASS je rekao da će zauzimanje Stepove Novoselovke ruskim snagama omogućiti da nastave drugu ofenzivu na Kupjansk i poremete ukrajinske logističke lance.

“Naša je vojska u posljednje vrijeme tamo bila jako aktivna. Sve te akcije duž linije dodira ukazuju da naši vojnici pokušavaju osloboditi Kupjansk i, naravno, prekinuti opskrbne linije za ukrajinske militante, budući da je Kupjansk vrlo veliko logističko središte. Isporuke oružja i streljiva još uvijek se nastavljaju u Kupjansk-Uzlovoj iako postojano izvodimo udare na ovo naselje. Ipak, ukrajinski militanti još uvijek pokušavaju tamo djelovati. Stoga je oslobađanje Stepovaja Novoselovka preteča za početak faze oslobađanja Kupjansk-Uzlovoja i samog Kupjanska,” rekao je analitičar.

Dodao je da ruski vojnici prema Harkovu napreduju “duž takozvanog grebena”, odnosno kroz uzvišeno geografsko područje koje omogućuje čuvanje zaleđa dok istovremeno dopušta “izrazito učinkovito uništenje neprijatelja”.

Bitka za Avdijivku

Ministarstvo obrane u ponedjeljak je potvrdilo i osvajanje sela Novopokrovsko u oblasti Donjeck gdje su Rusi od početka godine osvojili značajan, na pojedinim dijelovima bojišnice do pedeset kilometara širok pojas teritorija.

Novopokrovsko je najbržom cestovnom rutom udaljeno 20 kilometara zapadno od Avdijivke iz koje su se branitelji povukli u veljači 2024. godine.

Udaljenost od Novopokrovskog do Avdijivke i lokacija Karlivke; Foto: Google Maps/Grabancijaš

Izvor iz ruske regionalne obavještajne službe za TASS je rekao da zauzimanje naselja otvara put udarcima s boka.

“Zauzimanje Novopokrovskoga, kao i bilo kojeg drugog naselja, ima svoj strateški značaj. U ovom će slučaju udari s bokova po neprijatelju u Karlivki postati intenzivniji,” rekao je.

Ukrajinska vojska i mediji, uključujući državnu izvještajnu agenciju Ukrinform, kroz vikend i u ponedjeljak nisu potvrdili nove gubitke teritorija.

Ukrinform je u poslijepodnevnim satima naveo da je na linijama bojišnice zaiskrio 121 okršaj.


Povezane vijesti

Comment here