Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rusi odobrili refinanciranje duga Fortenove, Peruško i Weber kod Plenkovića

Foto: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Fabrisa Peruška, glavnog izvršnog direktora i člana Upravnog odbora Fortenova grupe i Irenu Weber, zamjenicu glavnog izvršnog direktora i glavnu operativnu direktoricu Fortenova grupe. Uz predsjednika Vlade na sastanku je sudjelovao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Tijekom sastanka predstavnici Fortenova grupe izvijestili su o situaciji u kompaniji i refinanciranju Ugovora o zajmu s prednosti namirenja (“SPFA”) od 8. lipnja 2017. godine koje su odobrili Upravni odbori Glavna skupština društva.

Refinanciranje predvodi HPS Investment Partners. Ono će se provesti kroz izdavanje četverogodišnje obveznice u iznosu do 1,2 milijarde eura uz kamatu od 7,3 posto, plus EURIBOR uz donju granicu od 1 posto.

Istaknuto je da ovo refinanciranje predstavlja drugu fazu u poslovanju Fortenova grupe, nakon uspješno provedenog postupka izvanredne uprave, koje će osigurati srednjoročnu financijsku stabilnost pod prihvatljivim uvjetima, priopćeno je iz Vlade.

Srednjoročni plan Sberbanka

Nekoć znana kao Agrokor, Fortenova je najveći balaknski trgovac u većinskom ruskom vlasništvu. Najveći pojedinačni dioničar grupe je Sberbank.

Kredit čije je refinanciranje danas odobrila skupština u Amsterdamu s podrškom 80 posto dionika cilja umanjiti nepovoljne uvjete zaduženja od prije dvije godine s kojim je izbjegnut bankrot kompanije.

Agrokor je pod izvanrednu državnu upravu stavljen u travnju 2017. godine i spašen prošlogodišnjem dogovorom ključnih zajmodavaca i dionika. Novi vlasnici su brand izmijenili u travnju kad je zastupnik interesa Sberbanka i predsjednik uprave Fortenove, Maksim Poletaev, najavio da je danas dogovoreno refinanciranje prvi prioritet kompanije,

Prema posljednjim procjenama, kompanija je u prvom polugodištu 2019. imala 1.53 milijarde eura prihoda, što je oko 2% više nego lani. EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) u istom je razdoblju procijenjena na 101 milijuna eura ili 5% više nego lani.

Fortenova na Balkanu zapošljava 52 tisuće ljudi, većinom u Hrvatskoj. Najveći pojedinačni dioničar je Sberbank (39.2%), 25 posto imaju vlasnici obveznica, 15.3 posto lokalne banke u Hrvatskoj, dok druga po veličini ruska banka VTB posjeduje udjel od 7.5 posto.

Poletaev je u travnju odbacio sugestije da Sberbank traži izlazak iz vlasničke strukture i rekao da je banka “izrazito predana” srednjoročnom planu podizanje tržišne vrijednosti kompanije.

Izvanredna uprava Agrokora u svibnju je objavila revidirane konsolidirane rezultate Grupe Agrokor za 2018. godinu.