PolitikaPreporučeno

Rusi prodrli dublje na zapad, iza linija branitelja u Sjeverodonjecku  

Ruski tenkovi u opsadi Mariupolja; Foto: The Sun/YouTube

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je posjetio dva grada u neposrednoj blizini najaktivnijih sukoba na istočnoj bojišnici gdje se nakon proturječnih informacija tijekom vikenda kristalizira dominacija Rusije.

>>>Veliko krvoproliće, rušenje mostova | Bitka za Sjeverodonjeck

Ukrajinske snage prema posljednjim informacijama gube teritorij u Sjeverodonjecku koji je uz grad blizanac Lisičansk smješten na zapadnoj obali rijeke Sjeverni Donjec zadnja crta ukrajinske obrane u oblasti Luhansk čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije početka rata.

“Najžešće borbe vode se u Sjeverodonjecku. Odigrava se brzopotezna borba,” rekao je za ukrajinsku televiziju guverner Luhanska, Sergej Gaidai.

Nakon proturječnih informacija kroz vikend, uključujući navode britanskih obavještajaca za koje pažljiviji motritelji sukoba mogu s lakoćom zamijetiti da su učestalo netočni ili podložni korekcijama situacija u ponedjeljak ostaje nejasnom.

>>>Geopolitika, ‘taktički uspjeh Rusije’ u Donbasu – ključni događaji stotog dana rata u Ukrajini

Gaidai kaže da ukrajinski borci još uvijek pružaju otpor u industrijskoj zoni Sjeverodonjecka. Britanci su u nedjelju rekli da Ukrajina kontrolira polovicu grada, dok Rusi tvrde da je u njihovim rukama njegovih 90 posto.

Zelenskij je u nedjelju posjetio Lisičansk i Soledar u jednom od raritetnih izleta izvan glavnog grada Kijeva. Reuters piše da on od 24. veljače i početka invazije nikad nije boravio tako blizu aktivne bojišnice.

>>>Koncentracija i konsolidacija ruskih snaga, osvajanje Donbasa ‘bezuvjetni prioritet’

“Ono što svi zaslužuju je pobjeda – to je najvažnija stvar. Ali ne po svaku cijenu,” rekao je predsjednik odjeven u kaki majicu koja je postala njegov zaštitni znak.

Crtanje Novorusije

Lisičansk i Sjeverodonjeck smješteni su u oblasti Luhansk, dok se Soledar nalazi u Donjecku. Dvije oblasti, s većinskim stanovništvom ruskog porijekla znane kao Donbas predstavljaju nukleus ukrajinske industrije i okosnica su Putinova pohoda čiji je cilj kreacija Novorusije.

Moskva je nakon odustajanja od osvajanja Kijeva svoju golemu vojnu silu fokusirala na Donbas.

Ruske snage u posljednjim danima utvrđuju položaje u Harkovskoj oblasti i “provode intenzivne artiljerijske i minobacačke napade na naše pozicije,” rekao je u ponedjeljak Glavni stožer ukrajinske vojske.

>>>Prva tri mjeseca | kronologija rata u Ukrajini

Izvor navodi da Rusi gađaju civilnu infrastrukturu i administraciju u nekoliko gradova, u napadima su ubijena tri civila.

Reuters opetuje da je neposredna neovisna provjera izjava nemoguća ili otežana i da Rusija poriče hotimično ciljanje civilnog stanovništva.

Buđenje sirena u Kijevu

Rusija je u nedjelju, prvi put u više od mjesec dana, izvela raketne napade na Kijev. Ukrajina je izvijestila da je pogođeno radionica za popravak željezničkih vagona, dok Rusija tvrdi da je uništena jedna od zapadnjačkih pošiljki tenkova pristiglih iz istočne Europe.

>>>Ukrajini stiže 15 njemačkih Geparda

Putin je u intervjuu objavljenom u nedjelju rekao da nastojanja Zapada u naoružavanju Ukrajine neće imati utjecaj na ishod operacije i da Rusija novopristiglo oružje “lomi poput oraha”.

Aleksandar Kamjšin, šef Ukrajinskih željeznica, u međuvremenu je potvrdio četiri raketna napada na objekt za popravak vagona Darnjcia smješten na istoku Kijeva. Dodao je da unutar radionice nije bilo vojnog hardvera.

“Raketni udari a Kijev imaju samo jedan cilj – ubiti što je više ljudi moguće,” napisao je na Twitteru u reakciji na napad savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

>>>Partizanske, kontradiktorne priče o napadu na ruski vlak | rat u Ukrajini

Britanija je u ponedjeljak, u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama, najavila pošiljku višecijevnih raketnih sustava čiji je doseg do 80 kilometara. Putin je u intervjuu, bez navođenja detalja, upozorio da će snaženje posredničke uloge u ratu otvoriti nove ciljeve.

Oluja u Sjeverodonjecku

Britansko ministarstvo obrane u ponedjeljak je izmijenilo strateške procjene podijeljene tijekom vikenda i navelo da se teške borbe nastavljaju u Sjeverodonjecku i da ruske snage napreduju prema gradu Slavjansku smještenom na oko 85 kilometra zapadno. Navedena informacija sugerira da bi se branitelji u Sjeverodonjecku mogli pronaći odsječenima, odnosno da su ruske snage u njihovom zaleđu.

Položaj Slavjanska u odnosu na Lisičansk i Sjeverodonjeck; Foto: Google Maps

Obje zaraćene strane tvrde da su jedna drugoj nanijele velike gubitke u mehanizaciji i ljudstvu.

Gaidai je u ponedjeljak rekao da su Rusi pogodili pekarnu, nekolicinu stambenih i administrativnih zgrada u Lisičansku. Ranjena je jedna civilna osoba.

>>>Zelenskij smijenio zapovjednika ukrajinske teritorijalne obrane, obrazloženje izostalo

Guverner je izvijestio o nastavku evakuacije civilnog stanovništva iz dijelova Luhanksa pod kontrolom Ukrajine. Na bijeg se odlučilo 98 ljudi.

Ukrajinska vojska u rezimeu nedjeljnih borbi navodi da je odbačeno sedam napada u Donjecku i Luhansku, uništena su četiri tenka i srušen jedan borbeni helikopter.

Novinar ruskih državnih medija u nedjelju je izvijestio da je na bojišnici poginuo ruski general bojnik Roman Kutuzov u još jednom značajnom gubitku za rusko vojno zapovjedništvo.

>>>Britanija: Rusija je izgubila trećinu kopnenih snaga u Ukrajini

Rusija smrt vojnog osoblja čuva kao tajnu i u mirnodopskom razdoblju i podatke o gubicima na ukrajinskoj bojišnici nije osvježila od 25. ožujka kada je navela da je od početka invazije i 24. veljače živote izgubio 1,351 njezin vojnik.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>Rusi prodrli dublje na zapad, iza linija branitelja u Sjeverodonjecku […]

Comments are closed.