Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rusi spremni na prodaju Đuro Đaković TEP-a, sindikati i uprava traže pomoć – izuzeće od sankcija

Ivica Marić; Foto: Cropix/YouTube

Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske u petak su pozvali na spas tvrtke Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja (ĐĐTEP) iz Slavonskog Broda koja se našla na listi ruskih kompanija kojima su određene sankcije zbog invazije na Ukrajinu.

>>>Plenković izrazio svesrdnu podršku za sanaciju i predaju Đure Đakovića

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel situaciju je okarakterizirao kao “apsurdnu” te Vladu Republike Hrvatske pozvao da spriječi gašenje tvrtke “koja ima tržište i ima posla.”

“Molimo Vladu da hitno intervenira, znamo da su upoznati s problemom i da pokušavaju,” rekao je pa pozvao na izuzeće tvrtke od sankcija kako bi se sačuvalo tisuću i više radnih mjesta u Slavoniji.

Predsjednik SMH-IS Siniša Kosić također je pozvao na deblokadu računa i sprječavanje gašenja tvrtke.

>>>Komisija odobrila potporu za restrukturiranje – preuzimanje Đuro Đaković d.d.

“Nalog naše (Hrvatske) narodne banke drugim bankama je da se blokiraju svi računi. Tvrtka ima novce, radnici imaju radna mjesta, relativno dobro plaćen posao a može se desiti da završe na burzi. To jednostavno ne smijemo dopustiti,” rekao je Kosić podcrtavajući gospodarski značaj tvrtke.

Trajno rješenje

Direktor i član Uprave ĐĐTEP-a Ivica Marić izvijestio je da su u stalnom kontaktu s Vladom i Ministarstvom financija te “aktivno rade na pronalasku rješenja”.

>>>Plenković zadovoljan jamstvom i prvom injekcijom novca za Đuro Đaković Grupu: VIDEO

“Očekujem da bi tijekom dana imali neko rješenje o odmrzavanju naših sredstava i deblokiranju rada tvrtke. Radi se u smjeru da se odblokira račun, da se ishodi dokument kako bi tvrtka nesmetano dalje poslovala,” rekao je.

“Tvrtka radi po hrvatskim zakonima i radi isključivo u EU i za EU, svi dobavljači su iz Europe, nikakvih kontakata poslovnih ili transakcijskih s Rusijom, Bjelorusijom ili Ukrajinom Đuro Đaković TEP nema,” naglasio je prema citatu Hine.

Direktor je otkrio i da su ruski vlasnici spremni na prodaju tvrtke za koju postoji veliki interes.

>>>Sezona ekonomske depresije i građanskog nezadovoljstva u Hrvatskoj

“To je trajno rješenje, vlasnik je spreman i radi na tome da se tvrtka proda. Nama taj proces nije dovoljan jer može trajati mjesecima,” rekao je, ističući da je riječ o procesu od značaja koji ne bi trebao biti ishitren.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Rusi spremni na prodaju Đuro Đaković TEP-a, sindikati i uprava traže pomoć – izuzeće od sank… […]

Comments are closed.