PolitikaPreporučeno

Rusi stežu obruč, gomilaju golemo ljudstvo, pripremaju treći val | bitka za Avdijivku

Rezervistima okrijepljena ruska vojska nastavlja stezati obruč oko razrušenog istočnog grada Avdijivke gdje branitelji odolijevaju sve snažnijem pritisku, rekli su u srijedu ukrajinski vojni dužnosnici.

Rusi grad postojano udaraju od početka listopada, u njegovim ruinama ovih dana prebiva tek 1.500 od 32.000 prijeratnih stanovnika.

Anton Kotsukon, glasnogovornik 110. zasebne mehanizirane brigade, potvrđuje prijašnja izvješća da je ruska vojska osnažila svoje pozicije na sjeverozapadnoj oštrici i bokovima.

“Oni grade rezerve. Ovamo su doveli oko 40.000 ljudi zajedno sa streljivom svih kalibara,” rekao je glasnogovornik u nastupu na nacionalnoj televiziji. “Ne vidimo znakove da Rusi odustaju od planova da opkole Avdijivku.”

Dodao je da se ruske snage “igraju mačke i miša”, dok razmještaju topništvo i šalju “golemi broj” bespilotnih letjelica kako bi osigurali bolji uvid u gradsku obranu.

General Oleksandr Tarnavskij, zapovjednik ukrajinske južne skupine, tvrdi da trupe unutar grada i na sjeverenoj periferiji “čvrsto drže svoju obranu”.

Treći val

Avdijivka je nakon pada Bahmuta postala novi simbol ukrajinskog otpora. Grad se u rukama ruskih separatista nakratko našao u 2014. godini, ali je potom oslobođen i čvrsto utvrđen.

Mjesni dužnosnici i službenici kažu da “treći val” ruskih napada trenutno priječi teren koji su kroz tjedan natopile teške kiše.

“Treći val još nije počeo, ali se pripremaju za njega,” izjavio je Vitalij Barabaš, načelnik gradske vojne uprave, za nacionalnu TV. “Danas je već drugi dan u kojem je vrijeme za to povoljno.”

Avdijivka je najbržom cestovnom rutom udaljena 23.5 kilometara od grada Donjecka, administrativnog središta istoimene oblasti koje je pod kontrolom Rusije.

Pojedini ukrajinski i zapadnjački analitičari i političari umanjuju strateški značaj Avdijivke i sugeriraju da je ruski fokus propagandnog karaktera, no čak i površan pogled na kartu Ukrajine otkriva da je riječ o zadnjem značajnom urbanom središtu na putu prema gradovima Kramatorsk i Slovjansk čije je osvajanje jedan od preduvjeta za ispunjenje deklariranih ciljeva Rusije, odnosno preuzimanja kontrole nad čitavim Donbasom.