PolitikaPreporučeno

Rusi tvrde da su u 24 sata ‘eliminirali’ stotine ukrajinskih vojnika

Grabancijaš u ponedjeljak bilježi sve snažniju disonancu u ukrajinskim i ruskim službenim izvještajima s bojišnice.

Ukrajina je prepoznala da u posljednja dva dana trpi u dosadašnjem tijeku rata nezabilježene zračne napade, no službeni je Kijev štur u detaljima i tvrdi da obrambeni sustavi uspješno presreću veliku većinu bespilotnih kamikaza i projektila.

>>>Ruski T-14 Armata debitirao u Ukrajini | RIA

Reuters piše da je ukrajinska vojska “u raritetnom priznanju” potvrdila udar na vojni aerodrom smješten na području zapadnog grada Hmeljnicki. Uništeno je pet zrakoplova, pista i popratna infrastruktura.

Kijev je, bez detalja, potvrdio i druge udare.

Iza zavjese

Ruska izvještajna agencija TASS istovremeno citira izjave glasnogovornika ministarstva obrane Igora Konašenkova koji sugerira da je pogođeno više vojnih aerodroma.

“Noćas, ruske su snage isporučile višestruke udare dalekometnim preciznim oružjem lansiranim iz zraka protiv neprijateljskih postrojenja i aerodroma. Cilj udara je postignut. Udar je izbrisao ukrajinska zapovjedna i radarska mjesta, avione, oružje i skladišta streljiva,” rekao je.

Grabancijaš u nastavku donosi druge detalje s bojišnica o kojima su izvijestili službeni ruski izvori i u Europskoj uniji zabranjeni, odnosno cenzurirani mediji.

Rusija je u posljednja 24 sata neutralizirala dvije ukrajinske izviđačke/diverzantske skupine na području grada Kupjanska. Ubijeno je 65 ukrajinskih vojnika, uništena su tri motorna vozila i D-20/D-30 haubice.

>>>Diverzija od pada Bahmuta završila pogibijom 70 ‘ukrajinskih nacionalista’

Još je “ugrubo 55” ukrajinskih boraca ubijeno u zračnim i topničkim udarima na području Krasnij Limana.

Ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage “uništile do 145 ukrajinskih vojnika” na području grada Donjecka.

Podjednak je broj Ukrajinaca “eliminiran” na jugu oblasti Donjeck i u oblasti Zaporožje.

Na jugu, u oblasti Herson, živote je prema službenim tvrdnjama Rusije izgubilo “oko 20 ukrajinskih vojnika”.

Na području je “izbrisano i skladište” streljiva.

>>>Kijev i Washington u disonanci oko ruskog uboda Patriota | propaganda

Konašenkov je naveo još niz akcija i uništenja vojne opreme te rezimirao dosadašnje gubitke Ukrajinaca u vojnom hardveru.

“Sveukupno, Ruske oružane snage su uništile 429 ukrajinski ratnih zrakoplova, 235 borbenih helikoptera, 4.371 bespilotnih zračnih vozila, 424 raketna sustava zemlja-zrak, 9.324 tenkova i drugih oklopnih vozila, 1.100 višecijevnih bacaka rakata, 4.934 topova i haubica i 10.527 specijalnih vojnih motornih vozila,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima