PolitikaPreporučeno

Rusi udaraju, Ukrajinci odolijevaju, napreduju u Hersonu

Ukrajinski vojnik motri crtu bojišnice; Foto: Sky News/YouTube

Ukrajinske snage u nedjelju i ponedjeljak trpe teško rusko granatiranje dok odolijevaju ofenzivi u istočnoj oblasti Donjeck čije je osvajanje “bezuvjetni prioritet Rusije”.

>>>Rusi ušli u čvrsto utvrđen Piskij | bitka za Donbas

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga također bilježi više od 12 udara na gradove na južnoj bojišnici a osobito u okolici Hersona u istoimenoj oblasti gdje prema navodima Kijeva branitelji postojano vraćaju kontrolu nad teritorijem.

Ukrajinski dužnosnici već tjednima najavljuju veliku protuofenzivu koja bi trebala presjeći kopneni koridor između od Rusije anektiranog poluotoka Krima i Donbasa gdje su smještene oblasti Luhansk i Donjeck čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije invazije.

>>>Konfliktna izvješća sugeriraju ruski napredak na istočnoj, ukopavanje na južnoj bojišnici

Ukrajinski vojni stručnjak Oleg Ždanov u videu je rekao da je situacija osobito teška u gradu Avdijivki i okolnim gradićima kakav je Piskij. Riječ je o dobro utvrđenim urbanim područjima koja od 2014. godine i gubitka Krima služe kao ukrajinska predstraža u Donjecku. Rusko ministarstvo obrane i glasnogovornici separatista tvrde da je Piskij osvojen u subotu.

“Imamo nedovoljnu artiljerijsku moć i naše snage traže veću podršku za obranu Piskija,” rekao je Ždanov uz ocjenu da je gradić, “u suštini”, pod kontrolom Ukrajine.

Reuters u izvješću podsjeća da je neovisna potvrda informacija s bojišnice otežana ili nemoguća.

>>>Preustrojavanja sugeriraju veliku bitku na Dnjepru | rat u Ukrajini

Rusija svoju pohod na Ukrajinu karakterizira kao “specijalnu vojnu operaciju” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” susjeda. Zapad takav casus belli odbacuje i drži da je riječ o ničim provociranom ratu agresije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.