PolitikaPreporučeno

Rusi udarile ciljeve nadomak granice EU-a, disonanca u izvještajima, obavještajnim procjenama

Gusti crni dim nakon ruskog raketnog udara na predgrađe Ljviva; Foto: Sky News/YouTube

Ruske rakete u subotu su pogodile zapadni ukrajinski grad Ljviv smješten na osamdesetak kilometara od granice s Poljskom gdje je američki predsjednik Joe Biden osudio svojeg ruskog kolegu Vladimira Putina, bodrio Europu i Ukrajinu.

>>>Rat u Ukrajini (tag)

Reuters izvještava da su bitke bjesnjele u različitim dijelovima Ukrajine, sugerirajući da ofenziva koja je započela 24. veljače neće popustiti unatoč deklaraciji Rusije da je dio ciljeva u “demilitarizaciji i denacifikaciji” postignut i da će se vojne operacije fokusirati na istok Ukrajine gdje grad Mariupolj stoji na strateškom putu osvajanja obale Azovskog mora i kopnenog povezivanja separatističkih ukrajinskih oblasti čiju je neovisnost neposredno prije invazije priznao Putin s poluotokom Krimom koji je Rusija anektirala u 2014. godini.

Povijesna borba

Biden je u Poljskoj zaključio posjet Europskoj uniji gdje je sudjelovao u sastancima Europskog vijeća i NATO saveza, on je u oproštajnom govoru rat u Ukrajini uokvirio kao povijesnu borbu za demokratske slobode.

“Za Boga miloga, taj čovjek ne može ostati na vlasti,” rekao je Biden u Varšavi što je izazvalo oštru reakciju Rusije i Bijelu kuću ponukalo da pojasni kako on nije zazivao promjenu režima, već je želio prenijeti gledište da se “Putinu ne smije dopustiti da traži vlast nad svojim susjedima ili regijom.”

>>>Rusija upozorava SAD: imamo moć staviti te na tvoje mjesto

Više od četiri tjedna nakon početka vojnih operacija Rusija nije osvojila niti jedno značajno urbano središte, ubijene su tisuće, a razmješteno gotovo 3.8 milijuna ljudi.

Moskva je u petak signalizirala promjenu fokusa, no u subotu i nedjelju nije bilo naznaka o premještanju velikih vojnih snaga koje glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, prijete sa sjeverozapada i istoka na udaljenosti od oko 30 kilometara.

>>>Ruski konvoj za opsadu Kijeva dugačak više od 64 kilometara | 1. ožujak | Maxar

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je Zapad pozvao da požuri s pružanjem vojne i druge pomoći.

Udar na Ljviv

Maksim Kozitskij, guverner regije Galicije na zapadu Ukrajine, istovremeno je potvrdio da su četiri ruske rakete pogodile ciljeve u zapadnom predgrađu Ljviva. Reuters piše da je riječ o prvom konkretnom udaru na grad koji je u dosadašnjem tijeku rata pošteđen razaranja i služi kao privremeno utočiše ili postaja izbjeglicama na putu prema Poljskoj. Rakete su udarile u pojasu koji je od granice udaljen šezdesetak kilometara.

Lokalne su vlasti rekle da su u napadu ozlijeđene četiri osobe, stanovnicima je nakon incijalnog udarca u sredini poslijepodneva rečeno da se drže skloništa. Videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju gust crni dim sjeverozapadno od grada gdje je prema riječima gradonačelnika pogođeno skladište nafte. Izvještaji sugeriraju “veliku štetu na infrastrukturi”, ali su detalji nejasni.

Rusija je u subotu osvojila i grad Slavutič gdje borave ili prebivaju radnici u obližnjoj nuklearnoj elektrani Černobilj, lokaciji koju je u 1986. godini pogodila grozomorna katastrofa.

Ruska vojska je kontrolu nad elektranom od velikog strateškog značaja osigurala u prvom danu ofenzive.

>>>Rusija ‘kontrolira nuklearnu katastrofu’ u Černobilu | rat u Ukrajini

Ukrajinski parlament je na Twitteru objavio i da su ruski projektili u subotu pogodili postrojenje za nuklearna istraživanja u gradu Harkivu.

Vadim Bojčenko, gradonačelnik južnog, u dosadašnjem tijeku rata najteže pogođenog i dobrim dijelom razrušenog ukrajinskog grada Mariupolja, kaže da “situacija ostaje kritična”.

Razdraženi, razočarani Zelenskij

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u večernjim je satima subote pokazao umor i neuobičajenu razdraženost. On je ponovio poziv i zahtjev Zapadu da pošalje vojnu opremu i pritom pitao postoji li bojazan od Moskve. “Mi već čekamo 31 dan,” rekao je.

>>>Ruski milijarder Meljničenko upozorava na poskupljenja, nestašicu hrane | rat u Ukrajini

Zelenskij je razgovarao i s poljskim kolegom Andrzejem Dudom, njegov je ured rekao da su preneseni osjećaji nezadovoljstva i razočaranja jer NATO nije odobrio transfer poljskih borbenih aviona Ukrajini.

Poljska je Ukrajini ponudila ruske MiG-29 mlažnjake, ali je razmještanje blokirao Washington.

Zelenskij je ponovio i upozorenje brojnih političara i analitičara o nestašici hrane.

“Koljač”

Biden je u Poljskoj zaoštrio retoriku, on je nakon susreta s ukrajinskim izbjeglicama Putina nazvao “koljačem”. Kremlj je rekao da izjava čini štetu i umanjuje izglede za normalizaciju odnosa između Rusije i SAD-a.

“Trebamo biti bistrih očiju. Ova bitka neće biti dobivena u danima ili mjesecima … Trebamo se usmjeriti prema dugačkoj borbi koja je pred nama,” rekao je američki predsjednik u govoru tijekom kojeg je Europu pozvao da ubrza tranziciju prema obnovljivim izvorima energije i dokine svoju ovisnost o ruskoj nafti i plinu.

>>>U Bruxellesu frenetični sastanci o Rusiji, kontroli cijena, ograničavanju brzine, radu od kuće…

Rusko ministarstvo obrane u petak je izvijestilo da je u dosadašnjem tijeku vojnih operacija poginuo 1,351 ruski vojnik, ranjeno je njih 3,825. Ukrajina tvrdi da je ubijeno oko 15,000 ruskih vojnika.

Ujedinjeni narodi s istim su danom potvrdili 1,104 civilne žrtve i 1,754 ranjavanja civila uz napomenu da je riječ o konzervativnoj procjeni i da je realni danak izgledno veći. Ukrajina tvrdi da je ubijeno 136 djece, vodeće izvještajne agencije ističu da je riječ o informaciji koju je nemoguće neovisno provjeriti.

Disonanca, posljednje (dez)informacije s bojišnice

Ukrajina je u petak rekla da su njezine snage oslobodile pojedina predgrađa Kijeva, podijeljeni su zapisi iskapanja rovova i utvrđivanja linija.

>>>Rusija fokusirana na ‘glavni cilj – oslobađanje Donbasa’, protuofenziva u Kijevu | VIDEO

Rusko ministarstvo obrane istovremeno je izvijestilo da je osvojen “ukopani zapovjednički centar” u predgrađu Kijeva i da je zarobljeno 60 ukrajinskih vojnika. Vodeće izvještajne agencije opetovano naglašavaju da je neovisna provjera navoda nemoguća.

>>>Medvjedev: je li nuklearni usud ‘distopija, neka luda futuristička prognoza i pakleni šund? Nije.’

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga na Facebooku je napisao da su ruski gubici takvih razmjera da Moskva provodi “tajne mobilizacije” i aktivira tenkove iz dugoročnih pričuva.

>>>Uspješni test moćne scramjet rakete Cirkon ‘dar’ za Putinov rođendan | VIDEO

Britanski obavještajci u petak su ponovili procjenu da Rusija trpi logističke i druge poteškoće u opsadi Kijeva, uključujući slab moral vojnika, da bi u subotu naizgled izmijenili rakurs.

Novo je gledište da se Rusija oslonila na neselektivna bombardiranja umjesto da riskira kopnene operacije velikih razmjera. Izvješće navodi da bi strategija mogla ograničiti ruske vojne gubitke, nauštrb ukrajinskih civila.

Obavještajci su, bez podastiranja dokaza, rekli da ruski projektili i druga municija zataje u 60% slučajeva.

>>>Lansiranje BrahMosa, najbržeg nadzvučnog projektila na svijetu | GIF

Rusija se u dosadašnjem tijeku vojnih operacija naveliko oslonila na stariji arsenal iako je od 2018. godine u posjedu izrazito naprednih raketnih sustava kakav je nadzvučni “Kinžal” (rus. bodež) čije je prvo bojno korištenje zabilježeno 19. ožujka kad je projektil poslužio za neutralizaciju velikog skladišta oružja, raketa i municije za borbene zrakoplove, u zapadnoj ukrajinskoj regiji Ivano-Frankivsk.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters/AP

Comments (4)

  1. […] Rusi udarile ciljeve nadomak granice EU-a, disonanca u izvještajima, obavještajn… 27/03/2022 […]

  2. […] Rusi udarile ciljeve nadomak granice EU-a, disonanca u izvještajima, obavještajn… 27/03/2022 […]

  3. […] Strategija bi mogla ograničiti ruske vojne gubitke, nauštrb ukrajinskih civila (više). […]

  4. […] Rusija je vojsku povukla i iz obližnjeg grad Slavutiča gdje borave ili prebivaju radnici koji motre i održavaju elektranu, njezine su snage u grad ušle 27. ožujka. […]

Comments are closed.