PolitikaPreporučeno

Rusi ušli u čvrsto utvrđen Piskij | bitka za Donbas

Ruska artiljerija na ukrajinskoj bojišnici; Foto: CBS News/YouTube

Rusija je u četvrtak nastavila s osvajanjem Donbasa, regije u kojoj su smještene dvije oblasti, Luhansk i Donjeck, čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije početka “specijalne vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju” Ukrajine.

>>>Konfliktna izvješća sugeriraju ruski napredak na istočnoj, ukopavanje na južnoj bojišnici

Aktualna izvješća bilježe žestoke borbe u istočnom ukrajinskom gradu Piskij smještenom deset kilometara od Donjecka, glavnog grada istoimene oblasti.

Bitka za Piskij

Separatističke vlasti tvrde da je Piskij osvojen, što je, ukoliko se navodi potvrde, značajna pobjeda jer su Ukrajinci lokaciju utvrđivali dugi niz godina.

“U Piskiju je vruće. Grad je naš ali još uvijek ima raštrkanih džepova otpora na njegovom sjeveru i zapadu,” napisao je na platformi za razmjenu poruka Telegram zamjenik ministra informiranja Donjecke Narodne Republike (DNR) Danil Bežonov.

>>>Medvjedev upozorio na nestanak Ukrajine, objavio novu kartu zapadne Rusije

Ukrajinski dužnosnici istovremeno poriču gubitak utvrde, od pojedinih analitičara karakterizirane kao ključne za obranu zapadnog Donjecka.

Uspjeh ruskih snaga u Piskiju opovrgava i savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič čije su se procjene i izjave učestalo pokazale netočnima.

Uobičajeno, Reuters u izvješću podsjeća da se navodi zaraćenih strana ne mogu neposredno i neovisno provjeriti.

“Nuklearni štit”

Ukrajina je Rusiju u srijedu nastavila optuživati za korištenje nuklearne elektrane u Zaporožju kao “atomskog  štita” nakon što je iz njezina kruga ispaljen salvo raketa na grad Marhanec u kojem je ubijeno najmanje 13 a ranjeno 10 ljudi.

“Kukavički Rusi ne mogu učiniti ništa drugo pa gradove udaraju dok se pokvareno skrivaju u nuklearnoj elektrani Zaporožje,” napisao je u srijedu na društvenim mrežama Andrej Jermak, rukovoditelj ureda predsjednika Volodimira Zelenskog.

>>>Blinken: Rusija NE Zaporožje koriste kao ‘nuklearni štit’

Ukrajina navodi da je u krugu elektrane oko 500 ruskih vojnika s teškim naoružanjem i vozilima.

Zdušna podrška Kine

Rusija je u srijedu primila novu podršku Kine čiji dužnosnici sve otvorenije prihvaćaju od Kremlja deklarirane povode i ciljeve invazije.

Kineski veleposlanik u Moskvi, Zhang Hanhui, u intervjuu je Washington optužio da je svojom politikom širenja NATO saveza i usmjeravanjem Ukrajine prema Europskoj uniji Rusiju stjerao u kut.

Riječ je o gledištu koje je ususret ratu iznio Putin.

“Konačni cilj (Washingtona) je iscrpljivanje i slamanje Rusije s produljenim ratom i batinanjem sankcijama,” rekao je veleposlanik.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] ministarstvo obrane u subotu je potvrdilo preuzimanje kontrole nad snažno utvrđenim selom Piskij. Ukrajinska strana istovremeno tvrdi da su “žestoke […]

Comments are closed.