Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rusija koketira s bankrotom | Moody’s

Grb Ministarstva financija Rusije

Rusija je možda u bankrotu nakon što je obveznicu ugovorenu u dolarima uslijed zapadnjačkih sankcija namirila u rubljima, odvagnula je u petak agencija za ocjenjivanje kreditnog rejtinga Moody’s citirajući svoju definiciju insolventnosti.

>>>‘Selektivni bankrot’ Rusije u plaćanju obveza u stranoj valuti | S&P

Rusija je dvije obveznice koje su na naplatu stigle 4. travnja – s dospijećem u 2022. i 2042. godini – umjesto u dolarima platila u svojoj nacionalnoj valuti i tako prekršila ugovorne obveze.

Rusija “se stoga može smatrati insolventnom prema definiciji Moody’sa ukoliko se plaćanje ne izliječi do 4. svibnja, kada završava razdoblje odgode. Ugovori o obveznicama ne sadrže odredbe o otplati u bilo kojoj drugoj valuti osim u dolarima,” navela je u četvrtak agencija.

Moody’s je rekao da pojedine euroobveznice izdane nakon 2018. godine u određenim uvjetima dozvoljavaju plaćanje u rubljima, no da one datirane prije 2018. – poput propuštenih – ne.

>>>Rusija će se od ‘prisilnog bankrota’ braniti na sudu | ministar

Agencija stoga drži da “investitori nisu dobili ugovorom obećano plaćanje u stranoj valuti na dogovoreni datum.”

Rusija je u posljednjim tjednima opetovano ponavljala da svoje dužničke obveze prema Zapadu želi uredno plaćati. Ona u aktualnom trenutku ima poveći “ratni kovčeg” i goleme nacionalne rezerve čije je gomilanje naredio predsjednik Vladimir Putin, ali su njihovo korištenje onemogućile Sjedinjene Američke Države, Europska unija, Britanija i Kanada.

Povijesne crtice

Nacija je unutarnju insolventnost iskusila u 1998. godini kada je tadašnji predsjednik Boris Jeljcin dozvolio propuštanje plaćanje domaćeg zaduženja u iznosu od 40 milijardi dolara. Bankrot je nastupio uslijed Azijske dužničke krize koja je poljulja tržište naftom i urušila povjerenje u sposobnost Rusije da kratkoročno podmiruje obveze.

Reuters piše da bi, nakon isteka počeka, Rusija mogla zabilježiti prvi veliki bankrot u više od stoljeća. Nacija je svoje obveze prema vanjskim vjerovnicima podmirivala čak i tijekom dezintegracije Sovjetskog Saveza.

>>>Fitch: selektivni bankrot Rusije ‘neminovan’

Rusija je posljednji put bankrotirala, ili radije hotimice propustila plaćanje vanjskog duga, u 1918. godini kada je boljševički revolucionar Vladimir Lenjin odbacio dotadašnje carske obveze. Caristi su ususret revoluciji nagomilali jedan od najvećih dugova u povijesti svijeta.

Budući da su obveznice postale bezvrijedne, pojedini su vjerovnici carske papire koristili kao tapete.

>>>Rizik od recesije u Njemačkoj ‘značajan’, scenarij stagflacije u Uniji otvoren

U drugoj povijesnoj crtici, Josif Visarionovič Staljin je nakon drugog Svjetskog rata zastao s podmirivanjem dugova prema Sjedinjenim Državama i Švedskoj, no to se smatra isključivo geopolitičkom odlukom.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima