PolitikaPreporučeno

Rusija: neonacistička ukrajinska bojna Azov proglašena terorističkom organizacijom

Oltar s fotografijom Adolfa Hitlera i nacističkom zastavom postavljen u jazbini ukrajinskih Wotanjugend tijekom "Noći Führera" u svibanj 2019. godine; Foto: Corutesy of Bellingcat Anti-Equality Monitoring, fair use

Ruski vrhovni sud u utorak je ukrajinsku bojnu Azov proglasio terorističkom organizacijom i zabranio njezino djelovanje u Rusiji.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Presuda utječe na globalnu percepciju ruske invazije na Ukrajinu čiji su temeljni ciljevi prema inicijalnoj deklaraciji predsjednika Vladimira Putina demilitarizacija i “denacifikacija” susjeda.

Bojna Azov je ususret ratu naširoko prihvaćena kao nacionalistička i neonacistička paravojna organizacija, njezini su pripadnici neposredno prije “specijalne vojne operacije” inaugurirani u Nacionalnu gardu Ukrajine.

>>>Slobodoumni ljudi pitaju gdje je malj ‘sveca Hitlera’ kojeg štuju ukrajinski nacisti

Brojni zapadnjački mediji iz glavne struje u posljednjim su mjesecima odlučili ignorirati ili umanjivati njezin karakter.

Bojna Azov

Bojna Azov krajnje je desničarska nacionalistička paravojna organizacija sa sjedištem u Ukrajini.

Osnovana 2014., grupa promiče ukrajinski nacionalizam i neonacizam kroz svoje paravojne organizacije; Nacionalne milicije i političkog krila Nacionalnog korpusa.

Značajna je po regrutiranju krajnje desnih stranih boraca iz SAD-a i Europe, kao i po svojim opsežnim transnacionalnim vezama s drugim ekstremno desnim organizacijama.

Godine 2022. grupa se ponovno našla u fokusu uslijed borbe protiv ruskih snaga u Kijevu, Harkovu i Mariupolju.

Stanford/CISAC

“Izgovori i objašnjenja”

Azov je u online objavi odbacio presudu optuživši Kremlj da “traži izgovore i objašnjenja za svoje ratne zločine.”

>>>Grabancijaš je dionik Projekta štit | obavijest redakcije

Bojna je Sjedinjene Američke Države i druge zemlje pozvala da Rusiju proglase “terorističkom državom”.

“Rusija taj status potvrđuje kroz mnoge godine svakodnevnima akcijama,” navodi se u objavi.

Azov je put prema ukrajinskoj glavnoj struji i Nacionalnoj gardi započeo u 2014. godini nakon što je Rusija anektirala poluotok Krim. Bojna je bila osobito aktivna u stradalničkom ukrajinskom gradu Mariupolju koji je iskusio neka od najvećih razaranja u dosadašnjem tijeku rata.

>>>Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj porekao Banderine pogrome

Rusija je zarobila veliki broj njezinih boraca od kojih većinu drži u kaznionicama Moskve. Vlasti su protiv pojedinca pokrenule postupke zbog ratnih zločina uz zdušne pozive političara za primjenom smrtnih kazni.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Associated Press

Comment here