PreporučenoTech

Rusija ograničila pristup njemačkom tabloidu Bild

Ilustracija

Ruski su regulatori na zahtjev tužitelja ograničili pristup web stranicama njemačkog tabloida Bild čiji su urednici rekli kako potez podcrtava njihov integritet u izvještavanju o ratu u Ukrajini.

>>>Ruski regulator blokirao Google vijesti | rat u Ukrajini

Roskomnadzor je na službenim stranicama izvijestio da je pristup blokiran 25. ožujka.

Reuters piše da je u prvi mah nejasno što je potaknulo zabranu.

“Blokiranje Bild.de od ruskih cenzora potvrđuje naš novinarski rad za demokraciju, slobodu i ljudska prava,” napisao je osvrtu na odluku glavni urednik tabloida, Johannes Boie. “I to nas hrabri da ruskim građanima ponudimo još više prilika da sebe informiraju s vijestima i činjenicama izvan ruske državne propagande.”

>>>‘Pojebi, unaprijedi, daj otkaz’: visokotiražni Bild ostao bez glavnog urednika

Rusija je tjedan dana nakon 24. veljače i početka “specijalne vojne operacije” u Ukrajini usvojila izvanredni zakon koji namjerno širenje “lažnih” vijesti i dezinformacija kažnjava s velikim novčanim iznosima i/ili zatvorom u trajanju do 15 godina.

“Carstvo laži”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov 18. je ožujka odbacio izvještaj Bilda koji navodi da se njegov avion u diplomatskoj misiji u Kinu okrenuo i vratio u Moskvu.

“Mi odavno razumijemo da u zapadnjačkim medijima ne postoji takva stvar kakva je neovisnost,” rekao je tada Lavrov za RT. On je Bild posebno izdvojio kao primjer za ono što Rusija naziva zapadnjačkim “carstvom laži”.

>>>Google zastaje s prikazivanjem oglasa za dionike s dvojbenom etikom prema rusko-ukrajinskom ratu

Predsjednik Vladimir Putin 16. je ožujka ocijenio da je Rusija žrtva globalnog informacijskog rata.

>>>Na Istoku i Zapadu prve žrtve propagandnog rata | ‘ruska vojna operacija’ u Ukrajini

“Na globalnim društvenim mrežama i u svim zapadnjačkim medijima pokrenut je informacijski rat bez presedana,” rekao je. “Mi razumijemo koliko sredstava ima taj imperij laži, ali on je i dalje nemoćan protiv istine i pravde.”

Gledišta

Putin govori da su ruske akcije u Ukrajini nužne zbog izravne prijetnje koju predstavlja širenje NATO saveza, on je u proglasu “specijalne vojne operacije” naveo da Rusija mora zaštiti građane na istoku Ukrajine kojima je ruski materinji jezik. Kijevske je vlasti optužio da dopuštaju opresiju istočnih oblasti i glorifikaciju nacizma.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Ukrajina odbacuje obrazloženja i tvrdnje Moskve kao izgovor za rat agresije čiji je cilj širenje ruske hegemonije u regiji.

Pratite nas na Google vijestima