PolitikaPreporučeno

Rusija osudila medijsku pristranost, ponudila kontekst za napad na trgovački centar u Kijevu

Rusija je u ponedjeljak rekla da je “kirurški” udar na kijevski trgovački centar s visokopreciznim dalekometnim oružjem izveden jer je on korišten kao deponij i pretovarna stanica za raketne sustave.

Gradske vlasti Kijeva u poznim su satima nedjelje izvijestile da je u napadu na trgovački centar poginulo najmanje osam ljudi, snažne su detonacije oštetile obližnje zgrade, automobile i infrastrukturu u radijusu od nekoliko stotina metara.

“Područja u blizini trgovačkog centra korištena su kao velika baza za pohranu raketne municije i ponovno punjenje višecjevnih raketnih bacača,” rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

>>>Bitka za Mariupolj, ‘užas koji će se pamtiti stoljećima’

“Visokoprecizno oružje dugog dometa u noći 21. ožujka uništilo je artiljerijsku jedinicu ukrajinskih višecjevnih raketnih bacača i skladište streljiva u nefunkcionalnom trgovačkom centru,” rekao je.

Reuters piše da je glasnogovornik prikazao i videozapis koji naizgled potvrđuje njegove navode.

Kontekst

Rusija je invaziju na Ukrajinu započela 24. veljače otkad su ubijene tisuće osoba, razmješteno je 10 milijuna ljudi.

>>>Putinov pouzdanik Zolotov: vojna operacija u Ukrajini sporija od htijenja

Predsjednik Vladimir Putin govori da je “specijalna vojna operacija” u Ukrajini nužna jer Sjedinjene Američke Države naciju koriste kao poligon za promjenu posthladnoratovskog ekvilibrija. Rusija, tvrdi Putin, mora zaštiti stanovništvo s ruskim porijeklom u odmetničkim regijama na istoku Ukrajine.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Ukrajina kaže da se našla u borbi za opstanak pred imperijalističkom silom, ona Putinove navode o genocidu ruskog stanovništva karakterizira kao besmislicu.

Zapad je na vojni pohod odgovorio širokim sankcijama koje je Kremlj prihvatio kao deklaraciju gospodarskog rata, zavjetujući strateški okret prema istoku. Kina poziva na mir.

Pristranost

Moskva tvrdi da zapadnjački mediji pružaju jednostrani kontekst rata dok ignoriraju ruska gledišta.

“Mi bismo zapadnjačke medije još jednom željeli podsjetiti: mi smo dali potpune dokaze koji pokazuju da je kijevski nacionalistički režim koristio civilne objekte i stambena područja Kijeva i drugih gradova za razmještanje artiljerijskih i raketnih sustava,” rekao je Konašenkov.

>>>Zasjeda u predgrađu Kijeva nanijela velike gubitke ruskoj tenkovskoj pukovniji | VIDEO

On je naveo da rusku operaciju provode profesionalne i dobro naoružane snage, odbacujući ukrajinske navode da ruska vojska hotimice cilja civile ili civilne objekte. Glasnogovornik je kao “propagandne laži” odbacio i ukrajinske tvrdnje o velikim gubicima ruskog vojnog osoblja i opreme.

https://www.youtube.com/watch?v=RM6t5EFD9SU

Pratite nas na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Rusija osudila medijsku pristranost, ponudila kontekst za napad na trgovački cen… 21/03/2022 […]

  2. […] >>>Rusija osudila medijsku pristranost, ponudila kontekst za napad na trgovački centar u K… […]

  3. […] je u napadu korištena balistička taktička raketa kratkog dometa iz serije Iskander s kakvom je Rusija “neutralizirala” trgovački centar u Kijevu koji je korišten za pohranu raketne municije i ponovno punjenje višecjevnih raketnih bacača. […]

Comments are closed.