Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rusija planira nacionalizaciju Sberbank: Reuters

Sjedište Sberbanka u Moskvi; Foto: EPA/Sergei Chirikov

Sberbank je najveći pojedinačni dioničar Fortenove (39.2%), slijednice posrnulog Agrokora.

Ruska vlada namjerava posegnuti u Nacionalni fond za bogatstvo (NWF) kako bi od središnje banke otkupila Sberbank, doznaje u srijedu Reuters od dva različita izvora upoznata s planovima.

Razgovore o nacionalizaciji je u utorak potvrdio i ruski Ministar financija Anton Siluanov rekavši da vlasti prosuđuju treba li središnja banka i nadalje imati kontrolni udjel u tom najvećem ruskom zajmodavcu.

>>>Rusi odobrili refinanciranje duga Fortenove, Peruško i Weber kod Plenkovića

Jedan od izvora je naveo da plan podrazumijeva “prelijevanje novca” nazad u državni proračun, odnosno od središnje banke traži da sav profit od prodaje udjela državi vrati državi. Navedeno je za Reuters potvrdio i treći, na ruskom financijskom tržištu dobro pozicionirani izvor.

Ruska središnja banka trenutno drži kontrolni paket dionica Sberbanka (50% + 1 dionica) čija je aktualna tržišna vrijednost procijenjena na 2.8 bilijuna rubalja (45.45 milijardi dolara).

Ministarstvo financija, koje upravlja NWF-om, nije odgovorilo na upit Reutersa o potencijalnom iznosu koji je država spreman odvojiti za nacionalizaciju zajmodavca. Središnja banka je odbila komentirati glasine.

>>>Ruska Fortenova obavijestila regulatore o namjeri preuzimanja Mercatora: STA

Oleg Osipov, glasnogovornik ruskog premijera Dmitrija Medvjedeva, je rekao da vlada nastavlja s raspravama ali da konačna odluka nije donesena.

Pratite nas na Google vijestima