PreporučenoTech

Rusija pokrenula postupke protiv Alphabeta zbog promicanja ‘lažnog sadržaja’

Ruski regulator komunikacija, Roskomnadzor, u utorak je izvijestio o pokretanju dva postupka protiv Alphabetova Googlea zbog propustu u uklanjanju zabranjenih informacija s platforme za postavljanje i dijeljenje videozapisa YouTube.

Kompanija je optužena za očitu promociju lažnog sadržaja.

Regulator je Google suočio s kaznom do osam milijuna rublji (626 tisuća kuna) ili, u slučaju opetovanih kaznenih djela, do 20% godišnjeg prihoda ostvarenog u Rusiji.

YouTube je označen kao ključna platforma u “informacijskom ratu” protiv Rusije.

>>>Ruski regulator blokirao Google vijesti | rat u Ukrajini

Rusija je od 24. veljače, početka invazije na Ukrajinu, ograničila ili zabranila pristup Twitteru, Facebooku i Instagramu. Europska unija istovremeno je uskratila pristup ruskim državnim medijima RT-u i Sputniku.

>>>Rusija ograničila pristup njemačkom tabloidu Bild

YouTube je ruske medije pod državnim sponzorstvom blokirao globalno, nakon čega je suočen s teškim pritiskom Moskve. Platforma je ovog mjeseca optužena za širenje prijetnji i promicanje mržnje prema ruskim građanima.

“Američka platforma otvoreno omogućuje širenje lažnog sadržaja s netočnim informacijama od javnog značaja o tijeku specijalne vojne operacije u Ukrajini, diskreditirajući pritom oružane snage Ruske Federacije, kao i informacije radikalne prirode koje pozivanju na nasilje protiv ruskih vojnika,” rekli su iz Roskomnadzora.

>>>Google zastaje s prikazivanjem oglasa za dionike s dvojbenom etikom prema rusko-ukrajinskom ratu

Rusija je prošlog tjedna za “ekstremističke aktivnosti” optužila i Metu, što krovna kompanija Facebooka i Instagrama poriče na moskovskom sudu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je svrha vojnog pohod na Ukrajinu njezino razoružavanje i iskorjenjivanje opasnih nacionalista.

Ukrajina drži da je žrtva rata agresije čiji je cilj okupacija istočnih oblasti čiju je neovisnost Putin prepoznao 22. veljače.

>>>BBC Online offline u Rusiji: Zaharova

Rusija je invaziju krenula s namjerom blitzkriega ali se suočila s čvrstim otporom ukrajinskih oružanih snaga i sveobuhvatnim zapadnjačkim sankcijama.

>>>Na Istoku i Zapadu prve žrtve propagandnog rata | ‘ruska vojna operacija’ u Ukrajini

Pregovarači dviju strana u utorak su sugerirali napredak u kojem je Ukrajina pokazala spremnost na neutralnost, a Rusija na značajno popuštanje pritiska na Kijev i druge zapadne oblasti.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>Rusija pokrenula postupke protiv Alphabeta zbog promicanja ‘lažnog sadržaja’ […]

Comments are closed.