PolitikaPreporučeno

Rusija ponudila golemo darivanje, obustavila sporazum o izvozu Ukrajinskih žitarica

Rusija je u subotu suspendirala sporazum o slobodnom izvozu ukrajinskih usjeva postignut pod okriljem Ujedinjenih naroda citirajući napad na brodove svoje Crnomorske flote stacionirane u krimskoj luci Sevastopolj.

>>>Putin: tko sije vjetar žanje oluju

“Uzevši u obzir… teroristički čin kijevskog režima i sudjelovanje britanskih stručnjaka u napadu na brodove Crnomorske flote i civilna plovila uključena u osiguravanje ‘žitnog koridora’, ruska strana suspendira sudjelovanje u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka.”

Rusko ministarstvo obrane prije je u subotu izvijestilo da je u ranojutarnjem napadu na brodove Crnomorske flote korišteno “devet bespilotnih letjelica i sedam autonomnih pomorskih dronova” i istovremeno britansku mornaricu optužilo za sabotažu plinovoda Sjeverni tok 1 i 2.

>>>Rusija: iza sabotaže sjevernih tokova britanski specijalci

Ukrajinski su dužnosnici na objavu reagirali optužbama da Rusija poseže za “ucjenama”, “izmišlja terorističke napade” i ugrožava sigurnost hrane za milijune ljudi.

>>>Metelko Zgombić: Hrvatska stoji na raspolaganju za prijevoz ukrajinskih žitarica Jadranom

Udjel i značaj ukrajinskih žitarica u svjetskoj proizvodnji i opskrbi hranom značajno je manji od propagande.

>>>Svjetska proizvodnja žita od 2000. do 2020. | Visual Capitalist

“Upozoravali smo na planove Rusije da uništi crnomorsku inicijativu za žito. Sada Moskva koristi lažnu izliku da blokira žitni koridor koji osigurava sigurnost hrane za milijune ljudi. Pozivam sve države da od Rusije zatraže da prestane sa svojim igrama gladi i ponovno se posveti svojim obvezama,” napisao je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Darivanje pola milijarde tona

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev prije je u subotu rekao da je Rusija siromašnim zemljama u sljedeća četiri mjeseca spremna darovati do 500,000 tona žitarica i nadoknaditi sve gubitke izazvane odsijecanjem Ukrajine.

Rusija je ove godine blagoslovljena jednom od najboljih žetvi pšenice u povijesti.

“S obzirom na ovogodišnju žetvu, Ruska Federacija potpuno je spremna zamijeniti ukrajinske žitarice i svim zainteresiranim zemljama isporučiti zalihe uz povoljne cijene,” rekao je Patrušev.

>>>Rusija hranu koristi kao oružje, moć: von der Leyen

Turska je u srpnju uz podršku Ujedinjenih naroda Rusiju privoljela na potpisivanje “Crnomorske inicijative za žitarice” koja je omogućila izvoz milijuna tona ukrajinskog kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje.

Danas prekinut, sporazum je trebao biti obnovljen sredinom studenoga.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u zasebnom je priopćenju reklo da nakon napada na ruske brodove “‘ruska strana više ne može garantirati sigurnost civilnih teretnih brodova koji sudjeluju u ‘Crnomorskoj inicijativi'”.

>>>Kremlj: okidač svjetske prehrambene krize zapadnjačke su sankcije

Implementacija sporazuma prekida se trenutačno i na neodređeno vrijeme.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima