PolitikaPreporučeno

Rusija proglasila oslobađanje Soledara | VIDEO

Plaćenik razvija barjak s neslužbenim amblemom plaćeničke skupine Wagner, 12. siječnja 2023., Soledar; Foto: Al Jazeera/YouTube

Rusija je u petak službeno proglasila “oslobođenje” grada Soledara u istočnoj Ukrajini što je prihvaćeno kao njezin najveći i najznačajniji uspjeh na bojišnicama u posljednjih pola godine.

Potvrda ministarstva obrane stiže dva dana nakon što je vlasnik grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, rekao da je grad pod kontrolom njegovih plaćenika koji “čiste” zadnje “džepove otpora”.

>>>Ruski plaćenici osvojili Soledar | VIDEO

Kijev u prvim poslijepodnevnim satima petka nije potvrdio gubitak grada. Kakofonija (dez)informacija uočljiva je i na društvenim mrežama gdje pobornici zaraćenih strana dijele proturječne tvrdnje i videozapise.

>>>Ruski plaćenik koji je promijenio stranu smaknut maljem | VIDEO

“Osvajanje Soledara omogućeno je postojanim bombardiranjem neprijatelja jurišnom i vojnom avijacijom, raketnim snagama i topništvom grupacije ruskih snaga,” naveli su u petak iz ruskog ministarstva obrane.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinske vojske za istočnu frontu, istovremeno je za Reuters rekao da grad nije pao. “Naše su jedince tamo, grad nije pod ruskom kontrolom,” rekao je.

Istovjetnu je tvrdnju uz uvjet anonimnosti za Reuters iznio i drugi ukrajinski časnik.

>>>Kissinger pozvao na ‘put diplomacije’ | rat u Ukrajini

“Topništvo je prošle noći bilo kao iz pakla, s obje strane. Prema mojim spoznajama, naši su dečki uspjeli izaći iz pojedinih dijelova (Soledara) na uredan način i sada (jurišne) grupe provode protunapad, ali mi još uvijek držimo grad.”

>>>‘Bijes i vatra, pritisak i utjecaj’ | promjena dinamike na ukrajinskoj bojišnici

Reporter CNN-a u petak je s margina bojišnice neovisno izvijestio o “organiziranom povlačenju” ukrajinskih snaga.

Tumačenja i procjene

Predsjednik Volodimir Zelenskij u četvrtak je u redovitom kasnovečernjem obraćanju naciji zahvalio dvjema jedinicama u Soledaru “na držanju njihovih pozicija i nanošenju značajnih gubitaka neprijatelju”.

>>>Plaćenici Wagnera napreduju, ‘koračaju preko leševa’ svojih suboraca

Kijev i Sjedinjenim Američkim Državama predvođen Zapad u posljednjim danima postojano umanjuju strateški značaj Soledara, no neovisni promatrači i analitičari drže da njegova kapitulacija snaži rusku poziciju i izglede za opkoljavanje i osvajanje desetak kilometara udaljenog grada Bahmuta koji već mjesecima svjedoči najkrvavijim sukobima od početka rata.

“Čak i ako i Bahmut i Soledar padnu u rusku ruke to neće imati strateški utjecaj na sam rat,” rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući. To “zacijelo neće zaustaviti ili usporiti Ukrajince,” odvagnuo je.

>>>SAD drži da rusku ‘opsjednutost’ Bahmutom potiče Prigožin, nalazišta gipsa i soli

U raritetnom konsenzusu, promatrači su složni da je danak u Soledaru golem za obje strane.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Bitka za Bahmut, uz bitku za Mariupolj, slovi kao jedna od najkrvavijih u dosadašnjem tijeku rata. Rusija grad postojano udara i ruši mjesecima te trenutačno uživa stratešku nadmoć uslijed osvajanja obližnjeg, desetak kilometara udaljenog grada Soledara čije je “oslobađanje” Kremlj proglasio 13. siječnja. […]

Comment here