Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukrajini

Zapad je u odgovoru na rusku invaziju Ukrajine zapucao iz svih topova. Moskva se suočila s epohalnim sankcijama bez presedana, njezine su goleme zalihe zlata zamrznute i izvan dosega.

>>>The Economist bilježi ‘iznenađujuću otpornost’ ruskog gospodarstva

Iako su brojni zapadnjački političari i analitičari predviđali, najavljivali ili očekivali da će “žrtva za Ukrajinu” slomiti kičmu ruskog gospodarstva ono je izdržalo inicijalni šok.

Ruski rubalj, ovih dana slovi kao jedna od najsnažnijih valuta svijeta.

U potvrdi navedenog, ruska je središnja banka u četvrtak sasjekla temeljnu kamatnu stopu za financijski sustav na 11% i rekla da do kraja godine vidi prostor za daljnje popuštanje monetarne politike iako je inflacija na najvećoj razini u posljednja dva desetljeća a gospodarstvo na putu u recesiju.

>>>Rusija će se od ‘prisilnog bankrota’ braniti na sudu | ministar

Zapadnjački središnji bankari, također suočeni s inflatornim rizicima, istovremeno stežu monetarne uzde.

Financijska stabilnost

Središnja banka Ruske Federacije, inicijalno i snažno stezanje monetarnih okvira postojano popušta iz mjeseca u mjesec. Guvernerka Elvira Nabiullina na prvi je salvo zapadnjačkih sankcija odgovorila izvanrednim podizanjem referentne stope na 20%, te je potom na prijašnjem sastanku vijeća smanjena na 14% i sada na 11%.

Predstavljajući korekciju, Nabiullina je rekla da inflatorni rizici kopne, ali i upozorila da gospodarstvo ulazi u razdoblje strukturnih promjena zbog čega će banke morati pružiti dodatnu potporu u kapitalu.

>>>‘De-dolarizacija’: udio dolara u ruskim rezervama u dvije godine pao s 46 na 22 posto

“Inflacijska očekivanja domaćinstva i biznisa poniru,” rekla je na konferenciji bankara u Moskvi, što pridonosi značajnom smanjenju inflatornih rizika. Podcrtala je i recentno propinjanje vrijednosti nacionalne valute na najveće razine u posljednjim godinama što je imalo značajan, iako privremeni, dezinflatorni učinak.

>>>Kremlj osudio ‘gospodarsko razbojništvo’, izrazio uvjerenje u povratak ‘samootpisanih’

Ruska valuta snaži uslijed odgovora na zapadnjačke sankcije, uključujući zahtjev da se računi za plin i druge energente namiruju u rubljima. U neposrednom je odgovoru uvedena i kontrola kapitala, što je redom održalo stabilnost financijskog sustava.

“Zahvaljujući tim faktorima, inflacija pada brže od naših očekivanja,” rekla je Nabiullina. “To nam omogućuje da danas smanjimo ključnu stopu bez stvaranja novih inflatornih rizika.”

“Mi dopuštamo mogućnost daljnjeg popuštanja ključne stope na dolazećim sastancima.”

Popuštanje rizika

Središnja banka u aktualnom trenutku drži da su vanjski uvjeti za ruskog gospodarstvo još uvijek izazovni, ali da su rizici za financijsku stabilnost donekle usahli, što otvara mogućnost popuštanja nekih od mjera za kontrolu kapitala.

“Prvi mjeseci (nakon 24. veljače i početka ruske vojne operacije u Ukrajini) bili su vrijeme strateških odluka: mi smo odgovorili na prvi sankcijski šok,” rekla je Nabiullina. “Uspjeli smo zaštiti financijsku stabilnost i ne dozvoliti odvijanje inflatorne spirale.”

“No to, dakako, apsolutno ne znači da mi možemo disati s lakoćom.”

Zapadnjački analitičari u neposrednim komentarima drže kako je daljnje popuštanje ruske monetarne politike i mjera za kontrolu kapitala izgledno.

Zamjenik ruskog premjera Juri Borisov istovremeno je pozvao na još snažnije popuštanje, rekavši da Rusija treba “jeftin novac” i monetarnu politiku koja cilja šire od kontrole inflacije.

>>>Putin umirovljenicima i vojnicima daruje više od 500 milijardi rubalja | izbori u Rusiji

“Volio bih da danas imamo (stopu) od 6-8%,” rekao je izrazivši nadu da današnja odluka središnje banke označava novi trend.

Prognoza inflacije

Nabiullina je rekla da će banka prilagoditi prognozu inflacije za 2022. godinu, koja je u posljednjoj reviziji bila na 18-23%. Njezino je aktualno očekivanje da će stopa usporiti na 5-7% u 2023. prije postizanja ciljane razine od 4% u 2024. godini.

Inflacija trenutačno koketira s najvećim razinama od početka 2002. godine, iako je u svibnju naizgled počela popuštati, s prošlog na aktualni tjedan sa 17.69% na 17.51%.

Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je naredio 10-postotno povećanje mirovina i minimalca kako bi ublažio inflatorni udarac na potrošače.

>>>Zavirite u Putinov ‘ratni kovčeg’

Pažljivi promatrači geopolitike znaju da Sjedinjene Američke Države iz koristoljublja i straha od gubitka dominacije Rusiju postojano izoliraju od sloma Sovjetskog Saveza. Riječ je o nadstranačkoj politici, Rusija je, uz Kinu, najveća prijetnja američkoj dominaciji neovisno sjedi li u Bijeloj kući predstavnik ljevice ili desnice.

Pažljivi promatrači geopolitike znaju da Sjedinjene Američke Države iz koristoljublja i straha od gubitka dominacije Rusiju postojano izoliraju od sloma Sovjetskog Saveza. Riječ je o nadstranačkoj politici, Rusija je, uz Kinu, najveća prijetnja američkoj dominaciji neovisno sjedi li u Bijeloj kući predstavnik ljevice ili desnice.

Amerika je davno i javno utvrdila da je zbližavanje Europske unije i Rusije najveća prijetnja njezinoj globalnoj dominaciji, riječ je ključnoj odrednici njezine vanjske politike. Zbližavanje Europske unije i Rusije, koja povijesno pripada Europi, stvorilo bi najmoćniji gospodarski i politički blok svijeta.

Amerika je davno i javno utvrdila da je zbližavanje Europske unije i Rusije najveća prijetnja njezinoj globalnoj dominaciji, riječ je o ključnoj odrednici njezine vanjske politike. Zbližavanje Europske unije i Rusije, koja povijesno pripada Europi, stvorilo bi najmoćniji gospodarski i politički blok svijeta.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (6)

  1. […] Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukraj… 27/05/2022 […]

  2. […] Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukraj… 27/05/2022 […]

  3. […] >>>Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukrajini […]

  4. […] bilo, i bila riječ o nafti ili plinu, Rusija je prema rastućem konsenzusu neemocionalnih i neovisnih promatrača i analitičara, odoljela salvu sankcija bez presedana i […]

  5. […] >>>Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukrajini […]

  6. […] >>>Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukrajini […]

Comments are closed.