Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rusija širi redukciju plina, zaustavlja isporuku Njemačkoj, Danskoj i Nizozemskoj

Foto: Thawt Hawthje

Rusija je u utorak proširila prekid isporuke plina za “neprijateljske” članice Europske unije koje su odbile prihvatiti konverziju ugovora u njezinu nacionalnu valutu.

Potez ruskog državnog energetskog titana Gazproma posljednja je odmazda u gospodarskom ratu koji uzima sve veći danak za sve dionike.

>>>Petrokemija zatražila ustezanje od paušalnih i štetnih procjena | rat u Ukrajini

Europska unija u ponedjeljak je dogovorila zabranu uvoza ruske nafte u potezu koji će osjetiti građani u svim njezinim članicama, “plinski odgovor” Kremlja dodatno će poljuljati tržite energentima i, ukoliko se sukob razvuče, EU udariti taman na zimu.

Testiranje ovisnosti

Gazprom je u utorak rekao da je potpuno dokinuo opskrbu nizozemskog trgovca plinom GasTerra. Kasnije je dodao da s 1. lipnja obustavlja isporuku plina danskom Orstedu i Shell Energyju za ugovore s Njemačkom.

Sve su navedene kompanije odbile konverziju ugovora u rubalj.

>>>Na tržištu plina ruska odmazda, strepnja… ‘tiha kapitulacija’ Njemačke

Europsko vijeće i Komisija prije su u ponedjeljak dogovorile postupno smanjenje uvoza ruske nafte za 90% do kraja godine u do sad najsnažnijem i za Europljane najbolnijem odgovoru na invaziju Ukrajine.

GasTerra, koja kupuje i trguje plinom u ime nizozemske vlade, kaže da je s alternativnim dobavljačima ugovorila nabavku dvije milijarde kubnih metara (bcm) plina, što odgovara količini koju je Gazprom trebao isporučiti do kraja listopada.

“Ovo još ne vidimo kao prijetnju opsrkbi,” rekao je glasnogovornik ministarstva za gospodarske poslove Pieter ten Bruggencate.

>>>Švicarska vlada formira krizne skupine za opskrbu plinom, energijom

Neposredni rizik za opskrbu ne vidi ni Orsted koji će zalihe plina potražiti na već uzavrelom europskom tržištu.

“Plin za Dansku, velikim dijelom, mora biti kupljen na europskom tržištu plina. Mi očekujemo da će to biti moguće,” naveo je glavni izvršni direktor kompanije Mads Nipper nedugo nakon najave Gazproma.

>>>U Bruxellesu frenetični sastanci o Rusiji, kontroli cijena, ograničavanju brzine, radu od kuće…

Referente cijene plinskih ugovora u utorak su poslijepodne na europskim tržištima porasle za 5%, na 91.05 eura po megavatsatu (MWh).

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

Aktualna je cijena pritom daleko ispod rekordnih razina zabilježenih početkom ožujka kada se MWh plaćao više od 300 eura.

“Iako je tržište naveliko očekivalo da će obje kompanije biti odsječene, ovaj će razvoj (situacije) balans između ponude i potražnje učiniti puno tješnjim,” komentirao je Tom Marzec-Manser, analitičar ICIS-a na Twitteru.

>>>‘Zabrinjavajuće’ razine plinskih rezervi u Njemačkoj

U utorak je zabilježen i pada dotoka ruskog plina u Njemačku kroz plinovod Sjeverni tok, izgledno zbog odsijecanja Nizozemske.

Inflacijska lomača

Moskva je u posljednjim tjednima već zaustavila isporuku plina Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj citirajući odbijanje zahtjeva za plaćanje u njezinoj nacionalnoj valuti na što su pristale njemačke, talijanske i francuske kompanije.

>>>‘Seizmički pucanj upozorenja’: Rusija uskratila plin manje i više ovisnoj Poljskoj i Bugarskoj

Prekidi opskrbe i europska žrtva za Ukrajinu potpiruju već visoke cijene energenata i povijesnu inflaciju u europodručju, dok vlade i tvrtke tragaju za alternativnim izvorima i infrastrukturom.

>>>Europska žrtva za Ukrajinu žari inflacijsku lomaču

Europa trenutačno grozničavo puni skladišta plina ususret zimi, Rusija pokriva oko 40% njezinih potreba.

Aktualni podaci Gas Infrastructure Europe pokazuju da su nizozemski spremnici trenutačno popunjeni na oko 37%. Tamošnja je vlada prošloga tjedna rekla da će osnažiti subvencioniranje dionika na tržištu kako bi kompanije potaknula da napune postrojenje za pohranu Bergermeer koje slovi kao jedno od najvećih u Europi.

>>>‘Ne mogu govoriti o cijeni’: Vučić i Putin dogovorili trogodišnji ugovor o opskrbi plinom

Danski spremnici trenutačno su popunjeni 55% što bi trebalo biti dovoljno za opskrbu Švedske i Danske kroz pet mjeseci, pokazalo je pismo koje je danski ministar energetike, Dan Jørgensen, uputio parlamentu.

>>>Amerika saveznicima nudi novu vrstu plina, ‘plin slobode’: ministarstvo

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u Bruxellesu nakon vijećanja o gospodarskom samoranjavanju rekao da će Hrvatska izgledno ići u nadogradnju postojećeg plutajućeg LNG terminala na Krku.

“Cijela ideja našeg pristupa ovom Europskom vijeću bila je da Hrvatska postane svojevrsno regionalno čvorište,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here