PolitikaPreporučeno

Rusija testirala Sarmat, alfu i omegu svih nuklearnih projektila | VIDEO

Foto: Rusko ministarstvo obrane/Handout

Rusija je u srijedu izvela prvi test Sarmata (Samarijanac), najmoćnije i najnaprednije teške interkontinentalne balističke rakete današnjice i novog dodatka već impozantnom nuklearnom arsenalu najveće atomske sile svijeta.

>>>Medvjedev: je li nuklearni usud ‘distopija, neka luda futuristička prognoza i pakleni šund? Nije.’

Državni mediji prenijeli su zapis u kojem vojni dužnosnici predsjednika Vladimira Putina obavještavaju da je raketa lansirana iz Pljesecka na sjeverozapadu pogodila cilj na poluotoku Kamčatki na dalekom istoku zemlje.

Ruska vojska Sarmat razvija godinama i prvi test nije iznenađenje za Zapad iako dolazi u trenutku izrazite geopolitičke napetosti uslijed ruskog pohoda na Ukrajinu.

>>>Uspješni test moćne scramjet rakete Cirkon ‘dar’ za Putinov rođendan | VIDEO

“Novi sustav ima najnaprednije taktičke i tehničke karakteristike i može nadvladati sve moderne sustave za proturaketnu obranu. On nema parnjaka u svijetu niti će ga imati još dugo vremena,” rekao je Putin. “Ovo uistinu jedinstveno oružje osnažit će borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano jamčiti sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i dati povod za promišljanje onima koji, u žaru bjesomučne agresivne retorike, pokušavaju ugroziti našu zemlju.”

Satan II

Služba za istraživanje američkog Kongresa procjenjuje da jedan Sarmat može ponijeti do 10 nuklearnih bojevih glava. Pojedini zapadnjački vojni i obavještajni izvori raketu nazivaju “Satan II”.

>>>‘Želim da me čujete’, rekao je Putin pa zaprijetio nuklearnim ratom | VIDEO

Putin je ususret i nakon početka “specijalne vojne operacije” u Ukrajini opetovano isticao nuklearni potencijal Rusije upozorivši Zapad da bi svaki pokušaj izravnog uplitanja u sukob rezultirao “takvim posljedicama kakve nisu viđene u našoj povijesti.”

On je nuklearno stanje visoke pripravnosti naredio 27. veljače, tri dana nakon početka invazije.

>>>Ruska mornarica blizu aktivnog razmještanja nadzvučnog Cirkona, gorostasnog Belgoroda i Posejdona

Rusko ministarstvo obrane u priopćenju je navelo da je Sarmat lansiran iz silosa u 15:12 po moskovskom vremenu i da su bojeve glave za obuku dosegle probni poligon na Kamčatki u Pacifiku, na udaljenosti od gotovo 6000 km.

>>>Ruski nuklearni dron za okidanje radioaktivnog tsunamija nije ‘papirnati tigar’

“Sarmat je najmoćnija raketa s najvećim dometom uništavanja ciljeva na svijetu, što će značajno povećati borbenu moć strateških nuklearnih snaga naše zemlje,” rečeno je prema citatu Reutersa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Rusija testirala Sarmat, alfu i omegu svih nuklearnih projektila | VIDEO […]

Comments are closed.