PolitikaPreporučeno

Rusija tvrdi da je osujetila novi ukrajinski desant na NE Zaporožje

Reaktor br. 6. Nuklearne elektrane u Zaporožju; Foto: CNBC Television

Rusko ministarstvo obrane na subotnjem je brifingu navelo da su ukrajinske snage u noći s petka na subotu pokušale osvojiti Nuklearnu elektranu Zaporožje koja slovi kao najveća svoje vrste u Europi.

Ministarstvo je reklo da su ukrajinske mornaričke snage oko 23 sata pokušale iskrcavanje više od 250 vojnika na obalama jezera u blizini elektrane smještene na jugu Ukrajine.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

“Unatoč prisustvu predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Nuklearnoj elektrani Zaporožje, kijevski je režim još jednom pokušao osvojiti tvornicu,” rečeno je.

Ministarstvo je navelo da je desant osujećen udarima iz vojnih helikoptera i borbenih zrakoplova. Uništeno je 20 ukrajinskih plovila, dok su se druga raštrkala i opozvala napad.

Rusija je o sličnom desantu izvijestila i 1. rujna.

>>>Poigravanje s nuklearnim usudom, proturječje, ukopavanje i regrutacija | rat u Ukrajini

Reuters i druge agencije opetuju da nisu u mogućnosti neovisno provjeriti izvješće.

“Ruski rulet”

Rusija je NE Zaporožje osvojila u ožujku i u posljednjim mjesecima trpi postojane kritike da njezin krug koristi za stacioniranje vojnog hardvera. Postrojenjem još uvijek upravlja ukrajinsko osoblje.

IAEA je zatražila i dobila nesmetani pristup elektrani uslijed zabrinutosti da bi razmjena vatre u okolici i unutar njezina kruga mogla rezultirati nuklearnom katastrofom.

Na takav scenarij postojano upozoravaju i Ukrajini i Rusija.

>>>‘Znaci radijacijske bolesti’, povlačenje ruske vojske iz Černobila

Kijev i njegovi zapadnjački saveznici Moskvu optužuju da krug tvornice koristi kao “nuklearni štit” za teško naoružanje. Tvrdnja koju je ruski ministar obrane Sergej Šojgu u petak odbacio uz protuoptužbu da Ukrajina provodi “nuklearni terorizam”.

Predstavnik ruskih separatista u subotu je u jutarnjim satima rekao da je situacija u krugu tvornice “spokojna”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima