Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rusija u 2023. očekuje rast BDP-a za 2.8%, EU i eurozona za 0.6%

Europski statistički ured, Eurostat, u utorak je objavio prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema kojoj se gospodarstvo europodručja u trećem tromjesečju s kvartala na kvartal smanjilo za 0.1%, mrvicu niže od očekivane stagnacije. BDP Europske unije kvartal je završio u plusu, također za 0.1%.

BDP je na godišnjoj razini, u poredbi s trećim tromjesečjem 2022., bio u plusu za 0.1% u monetarnoj uniji i EU u cjelini.

Dan nakon Eurostata, svoje je prve procjene objavio i ruski statistički ured Rosstat prema kojem je ruski BDP u trećem tromjesečju porastao za 5.5% u poredbi s istim razdobljem lani kada je pao za 3.5%.

Rusko ministarstvo gospodarskog razvoja u rujnu je svoju procjenu rasta BDP-a u 2023. godini povisilo na 2.8%, s 1.2% prognoziranih u travnju.

Europska komisija u srijedu je pak, u svojoj jesenskoj gospodarskoj prognozi, pogoršala prijašnje procjene te sada očekuje godišnji rast BDP-a u Europskoj uniji i europodručju za 0.6%.

Izvršno tijelo je u prijašnjoj, ljetnoj prognozi, rast BDP-a u EU u 2023. godini umanjilo s proljetnih 1.0% na 0.8%. Prognoza za europodručje tada je reducirana s 1.1% na 0.8%.

Comment here