PolitikaPreporučeno

Rusija udara civilnu infrastrukturu, Kijev iskapa grobnice, Putin i Biden prijete

Grobovi u šumi u okolici grada Izjuma; Foto: NBC News/YouTube

Rusija je kroz tjedan proširila udare na ukrajinsku civilnu infrastrukturu uz očekivanja i procjene britanskih obavještajaca da će s takvom strategijom nastaviti ususret neizvjesnoj i potencijalno velikoj zimi.

>>>Webom tutnja provokativni propagandi spot Gazproma: Zima će biti velika | VIDEO

Ukrajina, koja je od kraja kolovoza vratila kontrolu nad velikim pojasom teritorija, istovremeno izvještava o masovnim grobnicama i tragovima ratnih zločina na novooslobođenim područjima.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Lokalne vlasti u nedjelju javljaju da je u posljednja 24 sata u ruskim napadima u oblasti Donjeck ubijeno pet civila.

Promjenu strategije naizgled potvrđuju udari na desetke stambenih i privatnih zgrada i nebodera u gradu Nikopolju – plinovodnu mrežu i električne vodove.

Masovne grobnice, ratni zločini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je rekao da istražitelji otkrivaju dokaze mučenje na pojedinim ekshumiranim tijelima pokopanima u blizini Izjuma koji je Rusima ususret povlačenju služio kao čvrsta utvrda.

>>>Bitka za Izjum

Izjum je jedan od dvadesetak gradova koji su oslobođeni u protuofenzivi.

Zelenskij je rekao da su vlasti pronašle masovnu grobnicu s tijelima 17 vojnika, od kojih je na pojedinima bilo znakova mučenja.

Stanovnici Izjuma kroz tjedan su tražili mrtvu rodbinu u šumskoj raki gdje se provodi ekshumacija, dio ih govori da su u njoj pokopane i žrtve ruskih zračnih napada.

Proturječje

Ukrajinski dužnosnici prošlog su tjedna naveli da je u šumskom području u blizini Izjuma pronađeno 440 tijela, većinom civila. Kijev drži kako je riječ o dokazu da su ruski vojnici za vrijeme okupacije počinili ratne zločine.

>>>Velika masovna grobnica u Izjumu, Zelenskij evocira Buču

“Na jednom od tijela ima dokaz ligature i užeta oko vrata, vezanih ruku,” rekao je u petak glavni tužitelj u oblasti Harkov, Aleksandar Ilienkov, za Reuters.

Gradonačelnik Izjuma, Valerij Marčenko, na državnoj je televiziji u nedjelju izjavio da je “ekshumacija u tijeku, grobovi se iskopavaju i svi ostaci bit će prevezeni u Harkov.”

>>>Zločini nad civilima u Buči ‘lažirani’: Putin

S druge strane, proruski administrator u Izjumu, Vitalij Gančev, na državnoj je televiziji Rusija-24 sugerirao da Ukrajinci namještaju zločine. “Nisam čuo ništa o pokapanjima,” rekao je.

>>>Zapadnjački dužnosnik: u strogo vojnom tumačenju, Rusija se povukla a ne doživjela kolaps

Predsjednik Vladimir Putin još nije komentirao optužbe. On je u petak odbacio značaj ukrajinske protuofenzive i ponovio gledište da je “specijalna vojna operacija” nužna kako bi se spriječila zapadnjačka urota slamanja Rusije.

“Zima dolazi”

Britansko ministarstvo procjenjuje da je Rusija od početka invazije lansirala nekoliko tisuća dalekometnih raketa.

>>>Rusija od Sjeverne Koreje kupuje milijune raketa i topničkog streljiva

“Ipak, u posljednjih sedam dana Rusije je povećala ciljanje civilne strukture čak i gdje vjerojatno ne vidi neposredni učinak,” navodi obavještajci u objavi na Twitteru.

Rusija trenutačno udara električnu mrežu, brane hidroelektrana i drugu u zimi naglašeno značajnu ili ranjivu infrastrukturu.

>>>Anamneza rata – kronologija neovisne Ukrajine

“Dok se suočava s neuspjesima na prvim linijama bojišnice, Rusija je vjerojatno proširila lokacije koje je spremna napasti u pokušaju da izravno potkopa moral ukrajinskog naroda i vlade,” odvagnuli su iz ministarstva.

Razmjena prijetnji, upozorenja

Putin je rekao da će Moskva odgovoriti silovitije ako se njezine snage nađu pod daljnjim pritiskom, izazivajući bojazan da bi u nekom trenutku mogao posegnuti za nekonvencionalnim oružjem, taktičkim nuklearnim bombama ili kemijskim agensima.

Scenarij je u intervjuu za CBS prokomentirao američki predsjednik Joe Biden.

>>>Biden odbacio poziv na proglašavanje Rusije državnim pokroviteljem terorizma

“Nemoj. Nemoj. Nemoj. To bi lice ovog rata promijenilo u maniri kakva nije viđena od Drugog svjetskog rata,” rekao je Biden.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Rusija udara civilnu infrastrukturu, Kijev iskapa grobnice, Putin i Biden prijete […]

  2. […] >>>Rusija udara civilnu infrastrukturu, Kijev iskapa grobnice, Putin i Biden prijete […]

Comment here