PolitikaPreporučeno

Rusija zauzdala medije koji ‘šire razdor’ | rat u Ukrajini

Ilustracija

Globalni mediji u subotu su zastali s izvještavanjem iz Rusije nakon što su ruski zastupnici usvojili zakon koji širenje “lažnih vijesti” i dezinformacija kažnjava lišavanjem slobode u trajanju do 15 godina.

Neposredno po glasanju svoje su operacije privremeno zaustavili mnogi, uključujući britanski BBC, kanadski CBC i američki Bloomberg News.

>>>Na Istoku i Zapadu prve žrtve propagandnog rata | ‘ruska vojna operacija’ u Ukrajini

CNN i CBS News također zastaju s emitiranjem TV programa kako bi zaštitili novinare i procijenili situaciju.

Informacijski rat

Ruska “vojna operacija u Ukrajini” nailazi na gotovo univerzalnu osudu, no čini se da Moskva sada traži više kontrole nad naracijom u informacijskoj bojišnici.

>>>Kronologija ruske invazije na Ukrajinu

Tamošnji je regulator Roskomnadzor u posljednjim danima blokirao korištenje Facebooka (Meta) citirajući 26 slučajeva diskriminacije ruskih medija. TASS je izvijestio i o ograničavanju pristupa Twitteru.

>>>EU traži zabranu ‘ruske ratne propagande’, Google motri 24 sata dnevno

Ruski dužnosnici drže da lažne informacije koje šire ruski neprijatelji poput Sjedinjenih Država i njihovih zapadnoeuropskih saveznika pokušavaju posijati razdor među narodom. Uz globe i zatvorske kazne za širenje “lažnih” informacija zakonodavci su odredili i novovjekovne kazne za svakog tko poziva na sankcije protiv Rusije.

Implikacije

Izvršni ljudi agencija i medija koji su izbjegli iz Rusije kažu da nova regulativa otežava neovisno izvještavanje jer od organizacija traži da balansiraju svoje obveze prema publici s kaznama koje bi mogle zadesiti novinare.

>>>Facebook cenzurirao stranicu za organizaciju američkog ‘Konvoja slobode’ | covid endgame

“Promjena kaznenog zakona u Rusiji, koja je naizgled dizajnirana kako bi svakog neovisnog reportera asocijacijom pretvorila u kriminalca, onemogućuje bilo kakav nastavak aktivnosti koje su približno nalik normalnom novinarstvu,” napisao je poruci novinarima glavni urednik Bloomberga, John Micklethwait. “Mi to nećemo priuštiti našim reporterima.”

Da novi zakon kriminalizira neovisno novinarstvo ocijenio je i glavni direktor BBC-ja Tim Davie. “To nam ne ostavlja drugu opciju nego da privremeno obustavimo rad novinara BBC Newsa i njihovog pomoćnog osoblja u Ruskoj Federaciji dok ne procijenimo pune implikacije ovog neželjenog razvoja situacije.”

>>>Komisija zaprimila 200 tisuća potpisa protiv ‘šamar’ tužbi, ušutkavanja medija

The Washington Post, Dow Jones i Reuters također važu okolnosti. “Naš je glavni prioritet sigurnost naših zaposlenika i praćenje važnih priča pošteno i u cijelosti,” rekli su iz Dow Jonesa. “Biti u Moskvi, slobodno razgovarati s dužnosnicima i uhvatiti raspoloženje, ključ je te misije.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

via Reuters

Comments (1)

  1. […] Rusija zauzdala medije koji ‘šire razdor’ | rat u Ukrajini 05/03/2022 […]

Comments are closed.