Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ruska Fortenova obavijestila regulatore o namjeri preuzimanja Mercatora: STA

Fortenova grupa je 13. kolovoza obavijestila Europsku komisiju o namjeri preuzimanja preostalih dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercator, javlja u utorak Slovenska tiskovna agencija STA.

Ruska Fortenova na Balkanu zapošljava 52 tisuće ljudi, većinom u Hrvatskoj. Najveći pojedinačni dioničar je Sberbank (39.2%), 25 posto imaju vlasnici obveznica, 15.3 posto lokalne banke u Hrvatskoj, dok druga po veličini ruska banka VTB posjeduje udjel od 7.5 posto.

Iz grupe su za agenciju odbili špekulirati u kojem trenutku bi se mogao odigrati otkup dionica ističući da svi koraci nakon iskazivanja namjere ovise o regulatornim tijelima na europskoj i nacionalnim razinama, uključujući Hrvatsku i Sloveniju. Preuzimanje moraju odobriti i svi Mercatorovi zajmodavci, prenosi Delo.

>>>Operativna dobit Agrokora u 2018. veća za 22 posto, prihodi manji za 1,8 posto: godišnje izvješće

Iz grupe navode da su o namjeri preuzimanja obavješteni i regulatori u BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Ljubljanski list “Dnevnik” piše kako postoji mogućnost da će Europska komisija donošenje mišljenja o koncentraciji prepustiti slovenskoj agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

>>>Rusi odobrili refinanciranje duga Fortenove, Peruško i Weber kod Plenkovića

Fortenova kao slijednica slomljenog Agrokora posjeduje 69,57 posto dionica Mercatora a njezin najveći vjerovnik i pojedinačni dioničar Sberbank u Mercatoru drži udjel od 18,54 posto. Ostatak od 11,89 posto posjeduje banke i privatni investitori.

Nejasno je hoće li Fortenova, odnosno Sberbank, otkupiti dionice koje već posjeduje.

Zastupnik interesa Sberbanka i predsjednik uprave Fortenove, Maksim Poletaev, u travnju je odbacio sugestije da Rusi traži izlazak iz vlasničke strukture i rekao da je banka “izrazito predana” srednjoročnom planu podizanje tržišne vrijednosti kompanije. Poletaev je u više navrata izrazio ufanje da bi se preuzimanje Mercatora moglo zaključiti do studenog.

Pratite nas na Google vijestima